Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va sosi miercuri la Phenian pentru întâlniri considerate ca pregătind terenul pentru o vizită a preşedintelui Vladimir Putin, care a intensificat cooperarea cu Coreea de Nord, izolată politic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita de două zile a lui Lavrov are loc la o lună după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o călătorie rară în Rusia, în timpul căreia l-a invitat pe Putin la Phenian şi a discutat despre cooperarea militară, inclusiv cu privire la programul de sateliţi al Coreei de Nord şi la războiul din Ucraina.

Agenţia rusă de ştiri TASS a relatat că Lavrov i-ar putea informa pe nord-coreeni cu privire la rezultatele vizitei lui Putin în China, precum şi discuta despre invitaţia permanentă de a vizita Phenianul.

Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, a calificat marţi relaţiile dintre Coreea de Nord şi Rusia drept "îngrijorătoare", după ce Casa Albă a declarat săptămâna trecută că Phenianul a furnizat recent arme Rusiei.

Un număr tot mai mare de rapoarte ale guvernului american şi ale cercetătorilor occidentali au documentat, cu ajutorul imaginilor din satelit, ceea ce ei spun că sunt transporturi de arme nord-coreene către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că acuzaţiile occidentale nu se bazează pe dovezi, potrivit TASS.

Luni, Royal United Services Institute, cu sediul în Marea Britanie, a publicat zeci de imagini comerciale de satelit de înaltă rezoluţie care, potrivit organizaţiei, arată că două nave ruseşti cu conexiuni la reţelele de logistică militară ale ţării au făcut mai multe călătorii în Coreea de Nord.

Cele două nave au mutat mai multe sute de containere către şi dinspre un port din Coreea de Nord începând cu luna august, se arată în raportul RUSI.

Deşi recunoaşte că a fost imposibil să confirme conţinutul acestora, raportul a afirmat că containere de aceeaşi dimensiune şi culoare au fost văzute ulterior fiind livrate la o instalaţie de depozitare a muniţiilor ruseşti recent extinsă în apropierea graniţei cu Ucraina.

Coreea de Nord este puternic sancţionată din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice, iar rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU - aprobate la vremea respectivă cu sprijinul Rusiei - interzic cooperarea cu Phenianul în domeniul militar, precum şi într-o serie de alte domenii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.