Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit joi în Turcia, potrivit unei surse oficiale turce, pentru discuţii referitoare la acordul din iulie 2022 privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, acord pe care Moscova a fost de acord să-l prelungească luna trecută cu doar 60 de zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia, membră NATO, încearcă să convingă Rusia şi Ucraina să reia discuţiile de pace, bazându-se pe eforturile diplomatice depuse încă de anul trecut. "În ciuda complicării situaţiei internaţionale, dialogul politic ruso-turc, în principal la nivelul şefilor celor două state, continuă", a declarat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie emisă înainte de începerea vizitei lui Serghei Lavrov.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan întreţin relaţii strânse, fie prin telefon, fie în cadrul unor întâlniri faţă în faţă. Anul trecut, ei s-au întâlnit de patru ori.

Joi, Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la un dineu în capitala Ankara. El urma să susţină o conferinţă de presă comună cu Mevlut Cavusoglu şi apoi să se întâlnească cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Şeful diplomaţiei ruse, care a vizitat ultima dată Turcia în iunie anul trecut, urmează să discute cu oficialii turci şi despre acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, despre care Ministerul rus de Externe a precizat că a fost prelungit în martie "ca un gest de bunăvoinţă, pentru încă 60 de zile". Turcia solicitase o prelungire de 120 de zile, în conformitate cu acordul iniţial. 

Acordul, negociat de Ankara şi ONU şi încheiat în iulie 2022, a permis până în prezent exportul a peste 25 de milioane de tone de cereale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.