Rusia şi Iranul îşi consolidează relaţiile bilaterale într-o atmosferă de "încredere", a declarat marţi dimineaţă Ministerul rus de Externe, după ce şeful său, Serghei Lavrov, a fost primit de preşedintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei vizite la Teheran, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Într-o atmosferă tradiţională de încredere, aspectele actuale ale agendei bilaterale au fost discutate în mod substanţial, cu accent pe consolidarea în continuare a întregului complex al parteneriatului multidimensional ruso-iranian", a declarat Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Lavrov, care a mers la Teheran la scurt timp după un turneu în Asia, unde a vizitat China şi Coreea de Nord, a discutat despre proiecte energetice şi logistice cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian. Au fost dezvăluite însă puţine detalii ale discuţiilor, care au avut loc pe fondul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu.

Lavrov a participat, de asemenea, la discuţii regionale găzduite de Iran, cu scopul de a aduce pacea în regiunea Caucazului de Sud, după ce luna trecută forţele azere au recucerit regiunea separatistă Nagorno-Karabah şi au forţat mii de etnici armeni să fugă.

De la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a încercat să-şi consolideze legăturile cu ţările considerate în mod tradiţional ostile Occidentului, acuzând "Occidentul colectiv" că încearcă să destrame Rusia.

Ucraina a îndemnat Teheranul să înceteze să mai furnizeze drone kamikaze Rusiei, despre care Kievul spune că au jucat un rol major în atacurile Moscovei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. Iniţial, Iranul a negat că a furnizat drone Shahed Rusiei, dar ulterior a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte ca Moscova să lanseze războiul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.