Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a desemnat sâmbătă pe aliatul său apropiat Milos Vucevic pentru a fi prim-ministru şi a conduce un nou guvern într-o perioadă de război în Europa şi de tensiuni cu Kosovo, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această desemnare vine la mai mult de trei luni după ce partidul lor, Partidul Progresist Sârb (SNS), a obţinut cele mai multe voturi în alegerile din 17 decembrie. Vucevic a preluat conducerea partidului după ce Vucic a renunţat anul trecut.

"Îl propun parlamentului pe Milos Vucevic drept candidat pentru funcţia de prim-ministru al Serbiei", a scris Vucic pe Instagram.

De profesie avocat, Vucevic a fost vicepremier şi ministru al Apărării în guvernul predecesoarei sale, Ana Brnabic.

Partidul aflat la putere are 113 locuri în parlamentul de 250 de locuri şi va trebui să caute parteneri pentru a forma un guvern. Socialiştii şi Lista Maghiarilor din Voivodina, ambii parteneri tradiţionali ai SNS, au 13 şi, respectiv, şase deputaţi.

Se estimează că Vucevic va forma un guvern în următoarele săptămâni. Acesta se va confrunta cu o sarcină dificilă în a echilibra legăturile Serbiei cu Rusia şi China cu aspiraţia sa de aderare la Uniunea Europeană.

Serbia, care are statut de candidat la aderarea la UE, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite, dar a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

De asemenea, guvernul va trebui să rezolve problemele cu fosta provincie Kosovo, considerată vitală pentru a progresa în negocierile de aderare la UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.