Cineastul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, a ieşit din greva foamei în care a intrat în urmă cu peste patru luni, a declarat vineri pentru Interfax adjunctul directorului administraţiei penitenciare ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El şi-a încetat greva foamei”, a declarat Vitali Maximenko despre Senţov, care se opune anexării Crimeei şi este încarcerat după ce a fost găsit vinovat de ”terorism” şi ”trafic de arme” în Rusia, acuzaţii pe care le denunţă.

Avocatul lui Senţov nu a putut să fie contactat imediat pentru a confirma această informaţie.

Potrivit lui Vitali Maximenko, ”cei mai buni nutriţionişti de la Moscova au elaborat un regim special în vederea ieşirii sale din greva foamei”. El a adăugat că realizatorul ”a ales viaţa”.

Oleg Senţov a intrat în greva foamei pe 14 mai, cerând eliberarea tuturor ”deţinuţilor politici” ucraineni încarceraţi în Rusia. Arestat în Crimeea, după anexarea peninsulei de către Rusia, în 2014, el a fost condamnat la 20 de ani de detenţie în urma unui proces catalogat drept ”stalinist” de către Amnesty International (AI) şi denunţat de Kiev, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

În ultima fotografie a cineastului ucrainean, difuzată sâmbătă de serviciile penitenciare, apare un medic în halat alb ascultându-l pe Senţov, la bustul gol, într-un cabinet medical.

Cineastul în vârstă de 42 de ani, înalt de 1,90 metri, părea slab şi slăbit.

Statele membre G7 şi numeroase personalităţi din lumea culturală au îndemnat la eliberarea lui Senţov.

În pofida unor declaraţii alarmiste ale unor apropiaţi cu privire la degradarea stării sale de sănătate, Kremlinul a repetat în mai multe rânduri că o graţiere prezidenţială poate fi acordată numai la cererea deţinutului, ceea ce Senţov refuză să facă.

Rusia şi Ucraina se află ”la cuţite” după instalarea la putere, la Kiev, a prooccidentalilor, în iarna 201302014, urmată de anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi izbucnirea unui război în estul separatist prorus, soldat cu peste 10.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.