Preşedintele american Donald Trump a fost achitat, miercuri, în procesul pentru demitere care a avut loc în Senat, fiind salvat de colegii săi republicani care s-au mobilizat pentru a-l proteja cu nouă luni înainte de a cere Americii puternic divizate să îi acorde un al doilea mandat la Casa Albă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Omul de afaceri devenit politician, în vărstă de 73 de ani, a supravieţuit celui d-eal treilea proces de destituire a unui preşedinte din istoria Statelor Unite, la fel ca alţi doi preşedinţi, în cel mai întunecat capitol al preşedinţiei sale.

Trump va intra într-un sezon al alegerilor care promite să polarizeze şi mai mult ţara.

Preşedintele a fost achitat pentru ambele capete de acuze aduse de democraţii majoritari în Camera Reprezentanţilor pe 18 decembrie, voturile fiind cu mult sub majoritatea de două treimi necesară în Senat pentru înlăturarea sa din funcţie, conform Constituţiei SUA.

Senatul a votat cu 52 de voturi la 48 în favoarea achiziţii pentru acuzaţia de abuz de putere, legată de solicitarea adusă Ucrainei pentru investigarea rivalului său politic, democratul Joe Biden, care doreşte nominalizarea din partea partidului său drept candidat în alegerile prezidenţiale.  Trump a mai fost acuzat că a blocat un ajutor militar de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei, pentru a obine investigarea lui Biden şi a fiului acestui.

Niciun democrat nu a votat în favoarea achitării.

Senatul a mai votat cu 53 de voturi şa 47 pentru achitarea lui Trump pentru acuzaţia de obstrucţionare a Congresului, pentru blocarea martorilor şi a documentelor cerute de Cameră.

Condamnarea lui Trump pentru unul dintre capetele de acuzare l-ar fi propulsat pe vicepreşedintele Mike Pence, un alt republican, în funcţia de preşedinte.

Senatorul republican Mitt Romney s-a alăturat restului senatorilor republicani, votând achitarea preşedintelui pentru acuzaţia de obstrucţionare. Niciun democrat nu a votat pentru achitare.

Pentru ambele acuzaţii, senatorii au votat unul câte unul, prezidaţi de şeful Justiţiei SUA John Roberts.

“Preşedintele Trump a fost răzbunat în totalitate, iar acum este timpul să revenim să ne ocupăm de poporul american”, a declarat managerul de campanie al lui Trump, Brad Parscale, într-un comunicat.

Liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, şi alţi republicani au limitat procesul, respingând audierea de martori sau de dovezi noi.

Democraţii au afirmat că procesul este o ruşine şi o muşamalizare. Trump a calificat procesul de destituire drept o tentativă de puci şi o încercare a democraţilor de a anula victoria sa în alegerile din 2016.

Pe parcursul procesului, Trump şi aliaţii săi republicani au continuat să atace integritatea lui Biden. Rămâne de văzut care vor fi daunele politice produse.

În primul scrutin statal pentru nominalizarea drept candidat democrat la preşedinţie, Biden s-a plasat pe un dezamăgitor loc patru în Iowa, potrivit rezultatelor incomplete ale votului organizat luni. Biden l-a acuzat pe Trump de ”minciuni, defăimare, distorsiuni şi jigniri”.

”Abuz groaznic”

Trump nu are un concurent serios pentru nominalizarea drept candidat din partea republicanilor. Aceta urmează să fie nominalizat la convenţia partidului din luna august şi a prezentat în avans în timpul discursului privind Starea Naţiunii principalele teme de campanie, cum ar fi reînnoirea Americii, puterea economică şi politicile dure faţă de imigraţie.

Romney, nominalizat în 2012 din partea Partidului Republican pentru candidatura la preşedinţie, a făcut opinie separată faţă de partid şi a votat pentru condamnarea lui Trump pentru abuz de putere. Romney a calificat acţiunile lui Trump de presare a Ucrainei pentru investigarea lui Biden drept ”extrem de greşite” şi a spus că Trump este ”vinovat de un abuz îngrozitor al încrederii publice”.

”Ceea ce a făcut nu a fost perfect”, a afirmat Romney în Senat, referindu-se la descrierea făcută de Trump convorbirii telefonice cu preşedintele ucrainean, care a stat la baza scandalului.

”Nu, a fost un atac flagrant la drepturile noastre electorale, securitatea noastră naţională şi valorile noastre fundamentale. Coruperea alegerlor pentru a rămţne în funcţie este poate cea mai abuzivă şi distructivă încălcare a jurământului pe care pot să mi-o imaginez”, a mai spus Romney.

Romney, membru moderat şi vârstnic al Partidului Republican, a făcut pauză în timpul discursului său, din cauza emoţiei provocate de menţionarea importanţei credinţei sale religioase.

Chuck Schumer, liderul senatorilor democraţi, a spus că achitarea lui Trump într-un proces incorect nu valorează nimic.

”Fără îndoială, preşedintele se va lăuda că a fost exonerat în totalitate. Dar noi ştim mai bine. Ştim că acesta nu a fost un proces, după orice definiţie”.

Cea mai mare victorie de până acum

Democraţii şi-au exprimat îngrijorarea că o achitare va da mai mult curaj preşedintelui, care atacă deja normele politice. Aceştia l-au descris drept un pericol pentru democraţia americană şi un demagog care a acţionat fără să respecte legea şi a afişat dispreţ pentru puterile Congresului şi alte instituţii. Aceştia şi-au exprimat şi îngrijorarea provocată de amestecul Rusiei în alte alegeri americane.

Echipa legală a preşedintelui a oferit o viziuni de puteri prezidenţiale aproape nelimitate, punct de vedere care, în opinia democraţilor, îl plasează pe  orice preşedinte deasupra  legii.

Achitarea este cea mai mare victorie obţinută până acum de Trmp în faţa adversarilor săi din Congres.

Democraţii s-au angajat să continue cu investigaţiile – aceştia se luptă în justiţie pentru a accesa declaraţiile financiare ale lui Trump, şi şi-au exprimat speranţa că faptele descoperite în timpul  procesului pentru destituire, referitoare la comportamentul său, îi vor ajuta să convingă alegătorii să îi limiteze preşedinţia la un singur mandat.

Rata de aprobare a lui Trump a rămas relativ constantă pe parcursul preşedinţiei sale şi a procesului de destituire, susţinătorii săi conservatori, în special bărbaţii albi, americanii din mediul rural, creştinii evanghelici şi catolicii conservatori, rămânând lângă el.

Cel mai recent sondaj realizat de Reuters/Ipsos luni şi marţi a arătat că 42% dintre americanii adulţi aprobă performanţele sale, iar 54% le dezaprobă. Proporţia este aproape aceeaşi cu cea de la momentul în care democraţii au lansa investigaia pentru destituirea lui Trump, în septembrie, când rata de aprobare era de 43%, iar cea de dezaprobare de 53%.

Procesul oficial a început pe 16 ianuarie.

În procesele anterioare pentru destituirea preşedintelui, Andrew Johnson a fost achitat în 1868, după războiul civil, iar Bill Clinton a fost achitat în 1999 pentru acuzaţii legate de un scandal sexual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.