Senatul francez a adoptat luni un proiect de lege al dreptei vizând ”să protejeze limba franceză de derive ale scrierii incluzive”, în ziua în care preşedintele francez Emmanuel Macron inaugurează ”la Cité internationale de la langue française” la Castelul restaurat Villers-Cotterêts, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unor dezbateri foarte animate, care au reaprins clivajul stânga-dreapta, senatorii au adoptat cu 221 de voturi la 82 acest text care permite o interzicere a scrierii incluzive, prezentă într-o serie largă de documente - acte juridice, instrucţiuni de utilizare, contracte de muncă, între altele.

”Documentele care, prin aplicarea prezentei legi, a altei dispoziţii legislative sau altor reglementări, trebuie să fie redactate în franceză nu îndeplinesc această condiţie atunci când este folosită aşa-zisa scriere incluzivă, care desemnează practici de redactare şi tipografice vizând să introducă cuvinte gramaticale care constituie neologisme sau să substituie folosirea (genului) masculin, atunci când este folosit într-un sens generic, o grafie care evidenţiază existenţa unei formei feminine”, se arată în acest text.

Domeniul de aplicare al textului este important. El prevede interzicerea acestei practici ”în toate cazurile în care legiuitorul (şi eventual autoritatea de reglementare) prevede un document în franceză”, precum instrucţiuni de utilizare a produselor, contracte de muncă, regulamente de ordine interioară.

Sunt vizate de asemenea actele juridice, care ar fi considerate de neprimit sau nule, în cazul în care proiectul de lege devine lege.

Nimic nu indică, însă, în  prezent, că acest proiect de lege ar putea să devină lege, întrucât înscrierea lui pe ordinea de zi a Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului, este departe de a fi garantată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.