Cel puţin 2.600 de persoane au fost ucise după ce două cutremure puternice au lovit Turcia şi Siria în decurs de 12 ore. Se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare în întreaga regiune. Multe clădiri s-au prăbuşit şi se crede că există numeroase persoane prinse în dărâmături, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform cifrelor oficiale din Turcia, 1.651 de persoane au fost ucise în 10 provincii, iar alte 11.119 au fost rănite, potrivit ministrului sănătăţii din această ţară. Bilanţul morţilor în zonele controlate de guvern în Siria a crescut la 968 de persoane, iar 1.280 au fost rănite, potrivit datelor guvernului de la Damasc şi ale salvatorilor din regiunea de nord-vest controlată de insurgenţi.

Peste 10 echipe de căutare şi salvare din Uniunea Europeană au fost mobilizate în urma cutremurului care a lovit Turcia, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia şi China se numără printre alte naţiuni care au oferit asistenţă.

În acelaşi timp, au apărut apeluri să fie relaxate unele dintre restricţiile politice impuse de comunitatea internaţională privind intrarea ajutoarelor în nord-vestul Siriei, ultima enclavă controlată de rebeli şi una dintre zonele cele mai afectate de cutremur.

Primul cutremur s-a produs în timp ce oamenii dormeau şi a avut magnitudinea de 7,8, fiind unul dintre cele mai puternice seisme din regiune de cel puţin un secol. A fost resimţit până în Cipru şi Cairo. Primul cutremur a avut epicentrul în apropiere de Gaziantep şi a avariat castelul istoric de acolo, care data din epoca romană.

USGS arată că un al doilea cutremur mare s-a produs în jurul prânzului (ora locală) şi a avut magnitudinea de 7,5, fiind localizat la 4 km sud-sud-est de Ekinozu, la o adâncime de 10 km.

Au existat peste 100 de replici mai mici înregistrate de seismologi.

Forţele armate ale Turciei au înfiinţat un coridor aerian pentru a permite echipelor de căutare şi salvare să ajungă în zona afectată.

Centrala nucleară de la Akkuyu, aflată în construcţie, nu a fost afectată de cutremur, a declarat un oficial al companiei Rosatom, ruşii fiind cei care construiesc centrala.

Comitetul Internaţional de Salvare a cerut creşterea finanţării pentru ajutorul umanitar în Siria, afirmând că multe persoane din nord-vestul ţării au fost deja strămutate de până la 20 de ori şi că asistenţa medicală din regiune a fost "supusă la o presiune peste capacitate, chiar şi înainte de această tragedie".

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că este îngrijorată de zonele din Turcia din care nu au fost primite veşti în urma cutremurului.

În 1999, un cutremur de magnitudine similară cu cutremurele de astăzi din Turcia a devastat Izmir, provocând moartea a peste 17.000 de persoane.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a descris ziua de luni ca fiind cel mai grav dezastru pentru ţară din 1939, când un cutremur a ucis peste 32.000 de persoane şi a rănit peste 100.000.

Distrugerea parţială a unui castel din epoca romană din oraşul turc Gaziantep a dus la temeri că cele două cutremure care au avut loc luni ar fi putut deteriora şi alte monumente nepreţuite din Turcia şi Siria, zone cu obiective aflate în patrimoniul cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.