Şeful poliţiei nord-irlandeze Simon Byrne îşi cere scuze în urma divulgării unor date care dezvăluie identitatea a mii de poliţişti din provincia britanică Irlanda de Nord, în care forţele de ordine rămân ţinta unor violenţe sporadice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia nord-irlandeză a anunţat marţi că un document care detaliză numele şi gradele a aproximativ 10.000 de poliţişti a fost publicat din greşeală online luni şi a fost accesibil publicului timp de trei ore.

Ea a anunţa, câteva ore mai târziu, că polţiia anchetează cu privire la un furt de documente - la 6 iulie -, inclusv a unuia care conţinea numele a 200 de agenţi şi membri ai personalului administrativ.

Şeful poliţiei nord-irlandeze, Simon Byrne, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Belfast, că îi ”pare profund rău” în urma acestor ”divulgări de date de o amploare industrială”.

”Cel mai rău scenariu pe care-l luăm în calcul este ca terţi să încerce să obţină aceste date pentrua intimida, corupe sau a face rău agenţilor noştri şi personalului nostru”, a declarat el.

”Ştim acum că republicani disidenţi spun că se află în posesia unora dintre aceste informaţii care circulă pe WhatsApp, iar chiar în acest moment îi sfătuim pe agenţi şi pe membrii personalului cum să gestioneze situaţia”, a adăugat el.

NIVELUL ALERTEI TERORISTE, RIDICAT

Nivelul alertei teroriste a fost crescut recent în Irlanda de Nord, în urma unei tentative de asasinare a unui poliţist, în februarie, de către republicani disidenţi, grupări care se opun apartenenţei la Regatul Unit şi care refuză să renunţe la arme.

Divulgarea acestor date a provocat îngrijorări grave în rândul poliţiştilor din provincie, în care poliţia rămâne ţinta unor violenţe sporadice, după ce a fost vizată cu regualritate timp de 30 de ani în conflictul nord-irlandez.

Federaţia Poliţiei Nord-irlandeze, care-i reprezintă pe poliţişti, a anunţat miercuri că a fost asaltată de apeluri de la agenţi îngrijoraţi.

”Ei sunt şocaţi, consternaţi şi furioşi”, a declarat BBC Liam Kelly, preşedintele Federaţiei.

”Agenţii noştri depun eforturi impotante pentru a-şi proteja identitatea”, a adăugat el, precizând că unii poliţişti îşi ascund inclusiv rudelor apropiate adevărata meserie.

Ei ”muncesc pe fundalul celor mai mari ameninţări potenţiale, atât în timpul, cât şi în afara serviciului”, potrivit lui Liam Kelly.

”Este aşadar important (...) ca organizaţia să-i protejeze şi ea”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.