Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat joi că i-a trimis ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, "un set de propuneri concrete" menite să revigoreze acordul care a permis exportul în siguranţă de cereale ucrainene pe Marea Neagră, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a renunţat la acest acord în iulie - la un an după ce a fost negociat de ONU şi Turcia - plângându-se că propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole din cauza sancţiunilor şi că oricum nu ajung suficiente cereale ucrainene în ţările care au cu adevărat nevoie de ele.

"Cred că am prezentat o propunere care ar putea fi baza pentru o reînnoire, dar o reînnoire care trebuie să fie stabilă", a declarat Guterres reporterilor, fără a detalia detaliile propunerii. "Nu putem avea o iniţiativă la Marea Neagră care să treacă din criză în criză, din suspendare în suspendare. Trebuie să avem ceva care să funcţioneze şi care să funcţioneze în beneficiul tuturor", a punctat el.

Un diplomat rus, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că "nu există nicio revelaţie" în scrisoarea lui Guterres către Lavrov şi că aceasta nu face decât "rezumatul unor idei anterioare ale ONU, care nu au mers".

La rândul său, Lavrov a declarat joi, după ce s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan la Moscova, că Rusia nu vede niciun semn că va primi garanţiile care îi vor permite să reia acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Scrisoarea lui Guterres vine înainte de o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Două surse turceşti au declarat pentru Reuters că cei doi se vor întâlni luni şi vor discuta în principal despre exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Rusia spune că dacă vor fi îndeplinite cererile de îmbunătăţire a propriilor exporturi de cereale şi îngrăşăminte, va lua în considerare reluarea acordului de la Marea Neagră. Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi SWIFT de la care UE a deconectat-o în iunie 2022.

Deşi exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac propriu-zis obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina, Moscova spune că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările îi împiedică transporturile.

"Avem câteva soluţii concrete care permit un acces mai eficient al alimentelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele globale la preţuri adecvate", a declarat Guterres. "Cred că, lucrând serios, putem avea o soluţie pozitivă pentru toată lumea", a adăugat secretarul general al ONU.

Acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră a fost menit să combată o criză alimentară globală care, potrivit Naţiunilor Unite, a fost agravată de invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.