Pe măsură ce "riscul de escaladare" în Ucraina creşte, lumea se îndreaptă "cu ochii larg deschişi" spre "un război mai amplu", a avertizat luni secretarul general al ONU într-un discurs lipsit de optimism, în care şi-a prezentat priorităţile pentru 2023, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Războiul din Ucraina, criza climatică, sărăcia extremă sunt câteva dintre marile teme de îngrijorare. "Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaiîntâlnite în timpul vieţii noastre", a declarat Antonio Guterres în faţa Adunării Generale a ONU.

Potrivit oamenilor de ştiinţă care gestionează ceasul apocaliptic, omenirea nu a fost niciodată atât de aproape de sfârşitul ei, acul ceasului metaforic fiind acum cu 90 de secunde înainte de miezul nopţii, a menţionat secretarul general al ONU, considerând că este un semnal de alarmă.

"Trebuie să ne trezim şi să ne apucăm de treabă", a insistat el, prezentând o listă de probleme urgente pentru 2023.

În fruntea listei se afla războiul din Ucraina. "Perspectivele de pace se diminuează tot mai mult. Riscurile unei noi escaladări şi a vărsării de sânge continuă să crească. Mă tem că lumea nu se îndreaptă ca somnambulul spre un război mai amplu, ci mă tem că de fapt o face cu ochii larg deschişi", a spus Guterres. El este îngrijorat şi din cauza altor ameninţări la adresa păcii, de la conflictul israeliano-palestinian la Afganistan, Myanmar, Sahel şi Haiti.

"Dacă toate ţările şi-ar îndeplini obligaţiile care le revin în temeiul Cartei ONU, dreptul la pace ar fi garantat", a insistat el, plasând respectul pentru drepturile omului în centrul acestor valori.

În sens mai larg, Guterres a denunţat lipsa de "viziune strategică" şi "înclinaţia" factorilor de decizie politică şi economică de a avea obiective pe termen scurt: următoarele alegeri, următoarea manevră politică pentru a se agăţa de putere sau preţul acţiunilor de a doua zi: "Această gândire pe termen scurt nu este doar profund iresponsabilă, ci şi imorală", a spus Guterres.

Subliniind, în schimb, necesitatea de a se gândi la generaţiile viitoare, el şi-a reiterat apelul pentru o "transformare radicală" a arhitecturii financiare globale. "Este ceva fundamental în neregulă cu sistemul nostru economic şi financiar", a insistat el, arătând responsabilitatea acestuia pentru creşterea sărăciei şi a foametei, pentru decalajul dintre bogaţi şi săraci sau pentru povara datoriei ţărilor în curs de dezvoltare. "Fără reforme fundamentale, cele mai bogate ţări şi persoane vor continua să acumuleze bogăţie, lăsând doar firimituri pentru comunităţile şi ţările din Sud”, a arătat Antonio Guterres.

De asemenea, acesta a atacat din nou sectorul combustibililor fosili: "Dacă nu puteţi planifica o cale credibilă către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, cu obiective pentru 2025 şi 2030 care să acopere toate operaţiunile dumneavoastră, nu ar trebui să fiţi în afaceri”, a spus secretarul general al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.