Fondatorul grupului rus de mercenari Wagner a apărut într-o filmare făcută publică de presă în timp ce încerca să recruteze prizonieri care să lupte în Ucraina, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În materialul filmat, verificat de BBC, Evgheni Prigozin poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deţinuţi.

Prigozin le-a spus prizonierilor că pedepsele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în grupul Wagner.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Videoclipul ar confirma speculaţiile conform cărora Rusia speră să-şi sporească forţele prin recrutarea deţinuţilor.

Legea rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului mercenar, dar Prigozin a insistat că ”nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor” dacă se alătură grupului.

”Dacă îndepliniţi serviciul militar timp de şase luni (în Wagner), sunteţi liberi”, a spus el. Cu toate acestea, Prigozin i-a avertizat pe potenţialii recruţi cu privire la dezertare şi a spus ”dacă ajungeţi în Ucraina şi decideţi că nu vi se potriveşte, vă vom executa”.

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile grupării Wagner care interzic alcoolul, drogurile şi ”contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbaţii – orice”.

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea de exerciţii a coloniei penale, şeful grupării mercenare a făcut aluzie şi la dificultăţile întâmpinate de Rusia în conflictul din Ucraina, spunând prizonierilor că ”acesta este un război greu, nici măcar aproape de cel din Cecenia şi celelalte state”.

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc incidentul respectiv sau cum a fost făcut public.

BBC a identificat locul din imagini ca fiind o colonie penală din centrul Rusiei, Republica Mari El. Analiştii au descoperit locaţia printr-o efectuând o căutare a imaginii inversă pe o biserică vizibilă în fundalul videoclipului, imagine care se potrivea cu colonia penală numărul şase.

Faţa recrutorului a fost analizată instrumente software de recunoaştere facială, găsind o potrivire între 71% şi 75% cu o fotografie reală a lui Prigozin. Alte surse au confirmat pentru postul BBC din Rusia că persoana din videoclip ar fi probabil Prigozin.

”Este vocea lui. Intonaţia lui. Cuvintele şi felul lui de a vorbi... Sunt 95 la sută sigur că este el şi că nu este un montaj", a declarat o sursă pentru BBC.

”Sunt foarte similari, atitudinea şi vocea lui sunt foarte asemănătoare”, a spus altul.

Compania lui Prigozin, Concord, a refuzat să nege că bărbatul a apărut în filmare, remarcând asemănarea ”monstruoasă” atunci când a fost abordată de presa de stat rusă.

Prigozin, care este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a negat anterior că ar avea legături cu gruparea Wagner, ale cărei forţe au fost desfăşurate în Ucraina, Siria şi mai multe conflicte din Africa.

În videoclip, oligarhul poate fi văzut spunându-le deţinuţilor că este ”reprezentantul unei companii private de război”.

”Poate că aţi auzit de numele – Grupul Wagner”, le-a spus el prizonierilor.

Prigozin a precizat că recruţii trebuie să fie într-o ”formă fizică bună”, înainte de a dezvălui că primii 40 de recruţi dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost dislocaţi în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

El a subliniat că prizonierii au luat cu asalt tranşeele ucrainene şi au atacat trupele Kievului folosind cuţite. Trei dintre bărbaţi - inclusiv un bărbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani în detenţie - au fost ucişi, a adăugat el.

Oficialul i-a mai avertizat pe condamnaţi, care poartă toţi salopete negre, că se vor sinucide cu grenade de mână dacă riscă să fie luaţi prizonieri.

Originile grupului Wagner sunt neclare, dar se crede că a fost format de un fost ofiţer al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legături între grup şi Prigozin, cunoscut drept ”bucătarul lui Putin”, cum a fost numit pentru că a devenit restaurator şi furnizor de servicii de catering al Kremlinului.

Gruparea Wagner ar fi fost dislocat în Ucraina din 2014, iar de la invazia Rusiei din februarie, forţele ucrainene au organizat atacrui în  bazele Wagner din estul Ucrainei ocupate.

În august, oficialii americani din domeniul apărării au declarat că până la 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului, iar Moscova a apelat la gruparea Wagner pentru a umple golul lăsat de pierderile grele.

Luna trecută, agenţii de presă rusă independentă au vorbit cu deţinuţi ţinuţi în instituţii din diferite locaţii din Rusia. Prizonierii au declarat că Prigozin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta deţinuţi care să se alăture luptei din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.