Ţările occidentale trebuie să îşi reducă dependenţa faţă de China, dar nu ar trebui să o pună în aceeaşi categorie cu Rusia, a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, la reuniunea cu miniştrii de externe din G7, care are loc în Germania, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţiile dintre şefii diplomaţiilor din cele mai bogate ţări democratice intervin în ziua în care cancelarul german Olaf Scholz se află chiar la Beijing, fiind primul lider din G7 care merge să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping de când acesta şi-a consolidat controlul asupra puterii. Criticii spun că această vizită riscă să pară o validare pentru Xi şi un semn că Germania va continua să acorde prioritate relaţiilor sale economice cu Beijingul în detrimentul consideraţiilor de securitate şi strategice, exact aşa cum a făcut şi cu Rusia.

„Este clar că China devine mult mai asertivă, angajată mult mai mult pe un curs al ei”, a declarat presei şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Vrem să ne reducem dependenţa, vrem să ne remediem vulnerabilităţile, să ne consolidăm rezistenţa”, a adăugat el. „Dar, deocamdată, multe state membre au o relaţie economică puternică cu China şi nu cred că putem pune China şi Rusia la acelaşi nivel”, a mai spus Borrell.

Miniştrii de externe din G7 ar urma să discute vineri şi despre modul în care să abordeze protestele din Iran, relaţiile cu statele din Asia Centrală şi provocările cu care se confruntă Africa, avându-i ca invitaţi pe omologii lor din Ghana, Kenya şi Uniunea Africană.

„Africa suferă foarte mult din cauza războiului din Ucraina, deoarece Rusia blochează alimentele, distrugând infrastructurile de transport agricol. Trebuie să lucrăm împreună cu partenerii noştri africani pentru a face faţă împreună numeroaselor provocări ale acestui continent”, a arătat Borrell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.