Şeful diplomaţiei libaneze Charbel Wehbe a demisionat miercuri după ce a făcut declaraţii care au înfuriat monarhii de la Golful Persic, pe care le-a acuzat de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), reatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Charbel Wehbe, primit de către preşedintele libanez Michel Aoun, căruia îi este apropiat, a cerut să fie ”eliberat din funcţie şi responsabilităţi”, a anunţat el, într-o scurtă declaraţie la palatul prezidenţial.

Wehbe şi-a justificat plecarea din Guvern evocând ”ultimele evoluţii după declaraţiile mele televizate” şi a dat asigurări că nu doreşte ca acest incident să fie ”folosit pentru a dăuna Libanului şi libanezilor”.

Luni seara, într-o dezbatere la un post american de limbă arabă, Charbel Wehbe a sugerat că bogatele monarhii conservatoare de la Golful Persic se fac vinovate de ascensiunea Statului Islamic.

El a părăsit  platoul de filmare furios, spunându-i interlocutorului său saudit că nu acceptă ”să fie insultat de către un beduin”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul, dar şi Kuwaitul i-au convocat marţi pe ambasadorii şi însărcinaţii Libanului.

Secretarul general al Consiliului Cooperării la Golful Persic a denunţat declaraţiile ministrului libanez.

Riadul a deschis, printr-un comunicat, un val de critici, respingând şi condamnând ”declaraţiile ruşinoase” ale ministrului libanez.

Relaţiile saudito-libaneze s-au tensionat în ultimii ani, în contextul în care Riadul denunţă influenţa în regiune a mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliata marelui său rival iranian.

Acest scandal este cu atât mai stânjenitor pentru Liban cu cât oficiali libanezi nu ascund, în discursul lor, faptul că mizează pe un eventual ajutor financiar al monarhiilor de la Golful Persic în vederea unei relansări a unei economii muribunde, într-o ţară în plină prăbuşire.

La peste nouă luni de la explozia de la 4 august în portul Beirut, soldată cu peste 200 de morţi şi care a devastat cartiere întregi ale capitalei, premierul desemnat Saad Hariri nu reuşeşte să formeze un nou guvern, din cauză că principale partide rămân cufundate în târguieli interminabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.