Înaltul Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a declarat miercuri "îngrozit" de numărul mare de victime în urma bombardării de către Israel a taberei de refugiaţi Jabalia din Gaza şi a făcut apel la părţile combatante să respecte regulile internaţionale de război, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pornind de la poziţia clară a Consiliului UE conform căreia Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internaţional şi asigurând protecţia tuturor civililor, sunt îngrozit de numărul mare de victime în urma bombardamentului Israelului asupra taberei de refugiaţi din Jabalia", a declarat Borrell într-o postare pe X.

"Legile războiului şi ale umanităţii trebuie să se aplice întotdeauna, inclusiv atunci când este vorba de asistenţă umanitară", a mai spus Borrell.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că cel puţin 50 de palestinieni au fost ucişi în urma loviturilor aeriene israeliene care au lovit marţi tabăra de refugiaţi Jabalia, foarte populată, aflată în nordul Gaza.

Israelul a declarat că prin atacul său a ucis un lider Hamas care a coordonat asaltul asupra Israelului de luna trecută.

Săptămâna trecută, liderii UE au solicitat o pauză în bombardamentele israeliene şi în atacurile cu rachete ale Hamas pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Gaza prin coridoare sigure, declarându-se profund îngrijoraţi de deteriorarea situaţiei umanitare din zonă.

ONU şi alţi oficiali umanitari au declarat că civilii din enclava palestiniană asediată se confruntă cu o catastrofă în materie de sănătate publică, spitalele luptându-se să trateze victimele care se înmulţesc exponenţial, în timp ce alimentarea cu energie electrică se opreşte.

"Cu fiecare zi care trece, pe măsură ce situaţia devine din ce în ce mai gravă, acest lucru este mai urgent ca niciodată", a declarat Borrell, care a repetat apelul de săptămâna trecută. "Siguranţa şi protecţia civililor nu este doar o obligaţie morală, ci şi una legală", a punctat el.

Comentarii similare cu cel al lui Josep Borrell au făcut şi miniştrii de externe din Spania, Portugalia şi Irlanda, notează The Guardian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile internaţionale pentru o "pauză umanitară" în lupte, spunând că Hamas va profita de orice armistiţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.