Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, care a spus marţi că Taiwanul este "crucial" pentru Europa, propune, într-un articol publicat duminică de presa franceză, ca marina militară a ţărilor din blocul european să patruleze în Strâmtoarea Taiwan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europa trebuie să fie "foarte prezentă pe această temă, care ne priveşte din punct de vedere economic, comercial şi tehnologic" , spune Josep Borrell într-un articol publicat de Le Journal du Dimanche. "Iată de ce fac apel la marinele europene să patruleze în Strâmtoarea Taiwan pentru a arăta angajamentul Europei faţă de libertatea de navigaţie în această zonă absolut crucială", arată şeful diplomaţiei europene.

Stâmtoarea Taiwan, consideră Borrell, este "cea mai strategică strâmtoare din lume", mai ales în ceea ce priveşte comerţul. "Trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de libertate de navigaţie. Taiwanul face cu siguranţă parte din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a arătat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Comentariile sale intervin la două săptămâni după declaraţiile controversate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, făcute după o vizită în China, când a respins o logică de tip "bloc la bloc" în problema Taiwanului şi a îndemnat Europa să nu "urmeze" SUA sau China atunci când e vorba de insula autonomă pe care Beijingul vrea s-o readucă sub controlul său. China şi Taiwan sunt guvernate separat din 1949, dar Beijingul consideră insula democratică drept una dintre provinciile sale şi nu exclude folosirea forţei pentru a-şi exercita suveranitatea.

La două zile după vizita preşedintelui Macron în China, la începutul lunii aprilie, o fregată franceză de supraveghere din Vietnam, în drum spre Coreea de Sud, a navigat prin strâmtoarea Taiwan. Această trecere "în apele internaţionale, în conformitate cu libertatea de navigaţie", făcea parte dintr-o misiune planificată de mult timp, potrivit Statului Major al armatei franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.