Secretarul de stat american Antony Blinken va începe joi un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu cu o escală în Israel, a anunţat miercuri seară un oficial american, pe fondul temerilor tot mai mari legate de o escaladare a războiului dintre Israel şi palestinienii din Hamas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltul diplomat american va pleca joi seara într-o călătorie care va include Israelul şi alte câteva escale în Orientul Mijlociu, a declarat pentru AFP acest oficial sub rezerva anonimatului.

El a refuzat să dea detalii cu privire la datele şi etapele exacte ale călătoriei.

Aceasta va fi a cincea vizită oficială a dlui Blinken în Israel de la începutul războiului din 7 octombrie, provocat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian, şi a patra sa vizită în regiune.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi secretarul apărării Lloyd Austin au vizitat de asemenea regiunea, la fel ca şi preşedintele Joe Biden chiar la începutul conflictului, care va intra în zilele următoare în cea de-a patra lună.

Trimiţându-l din nou pe secretarul de stat american în regiune, Statele Unite intenţionează să menţină presiunea asupra autorităţilor israeliene şi să menţină bunele relaţii cu aliaţii arabi, care sunt înarmaţi împotriva Israelului.

Deplasarea vine în contextul în care temerile că conflictul din Gaza dintre Israel şi Hamas s-ar putea extinde în întreaga regiune au crescut şi mai mult după un atac care a ucis 103 persoane în Iran miercuri şi după eliminarea numărului doi politic al Hamas într-un atac în Liban marţi.

Oficialii administraţiei americane reiterează faptul că presiunile din culise dau roade, Israelul acceptând să lase să intre combustibil, să restabilească accesul la internet şi să deschidă punctele de trecere în Gaza, dar nu-şi ascund nici frustrarea.

Statele Unite sunt principalul aliat şi susţinător militar al Israelului, dar denunţă poziţiile extreme ale miniştrilor israelieni care cer întoarcerea coloniştilor evrei în Gaza după războiul actual şi care urmăresc să "încurajeze" populaţia palestiniană să emigreze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.