Şeful armatei kenyene, Francis Omondi Ogolla, şi alţi nouă oficiali militari au murit joi într-un accident de elicopter în vestul ţării, a anunţat preşedintele ţării, William Ruto, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, la ora 14.20 (10.20, ora României), naţiunea noastră a trecut printr-un tragic accident aviatic în regiunea Sindar (...) în comitatul Elgeyo Marakwet. Sunt profund întristat să anunţ moartea generalului Francis Omondi Ogolla, şeful Forţelor de Apărare kenyene", a declarat şeful statului kenyan la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe care l-a convocat de urgenţă. "Alături de el, se aflau alţi unsprezece soldaţi curajoşi, dintre care nouă au murit împreună cu el, iar doi au supravieţuit", a adăugat preşedintele.

Oficialii militari se aflau în această regiune, situată la 400 de kilometri de Nairobi, în special pentru "a vizita trupele desfăşurate în Riftul de Nord în cadrul operaţiunii Maliza Uhalifu" ("Pune capăt crimei" în swahili), destinată să combată grupurile de bandiţi care semănau teroarea în această zonă, a explicat preşedintele.

Elicopterul s-a prăbuşit în timp ce oficialii voiau meargă să inspecteze lucrările de construcţie la un centru de pregătire a recruţilor în comitatul vecin Uasin Gishu. "Din păcate, aeronava s-a prăbuşit la scurt timp după decolare", a declarat William Ruto.

Forţele aeriene au trimis o echipă de anchetatori pentru a stabili cauza accidentului.

Într-un comunicat, fostul preşedinte Uhuru Kenyatta a salutat "nu doar un lider militar desăvârşit, ci şi un patriot dedicat care şi-a dedicat viaţa pentru a servi şi proteja (ţara)".

Francis Omondi Ogolla, în vârstă de 61 de ani, a fost numit şef al forţelor armate la 29 aprilie 2023 de către preşedintele William Ruto. Câteva săptămâni mai târziu, Ruto şi-a apărat alegerea, răspunzând celor, inclusiv celor din cercul său apropiat, care l-au acuzat pe Francis Omondi Ogolla că a încercat să împiedice victoria sa în alegerile prezidenţiale din august 2022. Preşedintele comisiei electorale (IEBC), Wafula Chebukati, afirmase că numărul 2 din armată de la acea vreme făcea parte dintr-un grup de persoane care îi ceruse să nu-l declare pe William Ruto învingător în faţa lui Raila Odinga.

"Când m-am uitat la CV-ul său, a fost cea mai bună persoană pentru a fi (general)", a declarat William Ruto presei.

Absolvent al Şcolii Militare din Paris şi al Colegiului Naţional de Apărare din Kenya, el şi-a început cariera în forţele aeriene în aprilie 1984, potrivit site-ului Ministerului kenyan al Apărării. A fost comandant al Forţelor Aeriene între 2018 şi 2021. Căsătorit şi cu doi copii, el avea un nepot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.