Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a cerut Crucii Roşii (CICR) să trimtă o misiune în lagărul de prizonieri Olevnika din regiunea estică Doneţk, ocupată de Rusia, în termen de trei zile, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieţile oamenilor”, a scris Iermak pe Twitter.

Luna trecută, Crucea Roşie a încercat să asigure accesul în lagăr, dar a argumentat că i-a fost refuzat de autorităţile ruse.

Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităţilor susţinute de Rusia din regiunea Doneţk din 2014, iar condiţiile ar fi extrem de proaste.

În luna iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost ucişi în explozii în lagăr, iar ambele părţi beligerante s-au acuzat una pe cealaltă. Kievul a precizat că închisoarea a fost vizată de Rusia pentru a distruge dovezile de tortură şi crimă, în timp ce Moscova a dat vina că forţele ucrainene au lansat rachete. Fără o anchetă independentă, însă, adevărul rămâne necunoscut.


Printre cei reţinuţi la faţa locului se numără membri ai batalionului Azov, care au fost ultimii apărători ai oraşului Mariupol şi pe care Rusia a încercat să-i înfăţişeze drept neonazişti şi criminali de război.

Nu este prima dată când Ucraina face presiuni asupra organizaţiilor internaţionale pentru a investiga ce se întâmplă la închisoare. Iermak a spus că a ridicat problema din nou în timpul unei videoconferinţe cu oficiali ai CICR şi ai altor organizaţii internaţionale. El a cerut ca vizita să fie întreprinsă până luni.

”Ucraina... va contribui la această misiune în toate modurile posibile”, a spus el pe Telegram, adăugând că nu înţelege de ce nu a fost încă aranjată o misiune de inspectare a închisorii Olenivka.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apeluri de organizare a misiunii şi a acuzat Crucea Roşie de inacţiune, spunând că sunt ”obligaţii, în primul rând de natură morală”.

În discursul său de joi seara, Zelenski a spus că este de părere că Crucea Roşie ”nu este un club cu privilegii în care cineva primeşte un salariu şi se bucură de viaţă”.

El a spus că ar putea fi organizată o misiune în lagărul de prizonieri similară cu cea a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruşi în august.

”Dar este nevoie de leadership. Crucea Roşie poate face ca acest lucru să se întâmple. Dar trebuie să încerci să se întâmple”, a subliniat el.

Luna trecută, directorul general al organizaţiei, Robert Mardini, a declarat că negocierile cu autorităţile ruse cu privire la accesul la închisoarea Olenivka sunt în desfăşurare, dar în cele din urmă au fost negate.

”Negociem în fiecare zi pentru a avea acces deplin la toţi prizonierii de război. Este în mod clar o obligaţie absolută (a) părţilor să acorde CICR acces la toţi prizonierii de război”, a afirmat Mardini.

De asemenea, în discursul său de joi, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina va sărbători vineri Ziua Apărătorilor, care a devenit sărbătoare naţională în 2014 după invazia Crimeei de către Rusia.

”Mâine vom sărbători cu siguranţă... una dintre cele mai importante zile ale noastre. Sărbătoarea tuturor războinicilor noştri - din cele mai vechi timpuri până în prezent, de la cazaci la rebeli, de la ei toţi până la soldaţii armatei moderne”, a evocat liderul ucrainean.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.