Şefii apărării din SUA şi China au avut vineri o întâlnire personală rară, cele două puteri rivalizând într-un peisaj de securitate controversat în Asia-Pacific şi având o serie de fricţiuni între ele, de la intimidarea Taiwanului de către China la consolidarea alianţelor americane în regiune. Întâlnirea între secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul chinez al apărării naţionale, amiralul Dong Jun, este prima întâlnire faţă în faţă între cei doi şefi ai apărării, iar acestea au fost primele discuţii de acest fel ale lui Austin cu un omolog chinez de la sfârşitul anului 2022, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful Pentagonului şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară a Chinei în timpul întâlnirii cu omologul său chinez, care a avut loc în Singapore, a anunţat Washingtonul. "Secretarul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la recenta activitate provocatoare a Armatei Populare de Eliberare în jurul Strâmtorii Taiwan şi a reiterat că Republica Populară Chineză nu ar trebui să folosească tranziţia politică din Taiwan - parte a unui proces democratic normal şi de rutină - ca pretext pentru măsuri coercitive", a declarat într-un comunicat generalul-maior Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Întâlnirea, în marja unei conferinţe anuale de apărare din Singapore, a avut loc într-un context regional tensionat. Beijingul - care deţine cea mai mare flotă din lume - continuă să îşi afirme în mod agresiv revendicările teritoriale disputate din mările Chinei de Est şi de Sud, în timp ce dezaprobă eforturile Washingtonului de a consolida legăturile de securitate cu aliaţi-cheie precum Japonia, Coreea de Sud şi Filipine.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La începutul acestei luni, China a organizat manevre militare majore în jurul Taiwanului, în urma învestirii noului preşedinte ales în mod democratic al insulei. Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică insula autonomă ca fiind a sa, deşi nu a controlat-o niciodată.

De asemenea, în ultimele săptămâni, paza de coastă a Chinei a tras cu tunuri de apă şi a încercat să contracareze navele filipineze care operează în zonele disputate din Marea Chinei de Sud, ceea ce a alimentat tensiunile deja crescute cu un aliat al SUA din regiune.

Beijingul a criticat, de asemenea, ceea ce consideră a fi mişcări provocatoare între SUA şi aliaţii săi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing condamnând joi desfăşurarea unui sistem american de rachete în timpul exerciţiilor militare din Filipine de luna trecută.

Potrivit CNN; Austin urma să îi prezinte lui Dong şi preocupările legate de sprijinul acordat de China Rusiei, după cum au declarat oficialii americani înainte de întâlnire. În ultimele săptămâni, Washingtonul a declarat că exporturile de produse cu dublă utilizare din China susţin baza industrială de apărare a Rusiei, ajutând-o în războiul în Ucraina, iar oficialii americani au avertizat Beijingul să nu furnizeze Rusiei niciun echipament letal.

Nu este de aşteaptat ca discuţiile dintre Austin şi Dong să înregistreze progrese substanţiale în vederea soluţionării problemelor persistente dintre cele două puteri. Dar întâlnirea lor este considerată de observatorii internaţionali ca fiind un pas pozitiv în direcţia consolidării dialogului care ar putea ajuta la evitarea unei comunicări greşite sau a unui incident militar care să ducă la un conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.