Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam, loială Beijingului, s-a angajat luni la o revizuire a sistemului educativ, apreciind că învăţământul şi cultura generală au contribuit la alimentarea mişcării în favoarea democraţiei care a zguduit naul trecut fosta colonie britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte modul de abordare în viitor a cursurilor de studii liberale (un curs de cultură generală menit să forjeze spiritul critic), cu siguranţă vom clarifica lucrurile până la sfârşitul anului”, a anunţat ea într-un interviu publicat luni în ziarul Ta Kung Pao, favorabil Beijingului.

În contextul unei reintensificări a tensiunilor, aceste declaraţii riscă să provoace furia activiştilor în favoarea democraţiei de la Hong Kong, care se tem că Beijingul poate reduce libertăţile de care se bucură fosta colonie britanică.

Cu susţinerea Beijingului, Guvernul lui Lam încearcă să adopte un proiect de lege vizând să sancţioneze orice ofensă adusă imnului naţional chinez, iar personalităţi apropiate puterii doresc să se adopte o lege împotriva revoltelor.

Această nouă legislaţie are ca obiectiv o oprire a mişcării tot mai puternice - mai ales în rândul tinerilor - în favoarea democraţiei şi unei mai mari autonomii faţă de China.

Opoziţia consideră că aceste legi reduc libertatea de exprimare.

Şcolile şi universităţile din Hong Kong se află printre cele mai bune din Asia, iar învăţământul se bucură aici de o libertate necunoscută în China continentală.

Aceste cursuri de cultură generală au fost introduse în 2009, iar şcolile sunt libere să aleagă modul în care le predau.

Ele au devenit oaia neagră a presei de stat chineze şi clasei politice loiale Beijingului, care reclamă o educaţie mai patriotică.

În interviul acordat, Lam apreciază că aceste cursuri le permit profesorilor să-şi promoveze părtinirile politice şi că ele este necesar să fie mai bine supravegheate de către Guvern.

Hong Kongul s-a confruntat din iunie în decembrie 2019 cu manifestaţii monstru şi confruntări între radicali şi poliţişti în semn de denunţare a influenţei Beijingului.

Peste 8.000 de persoane au fost arestate. Aproximativ 17% erau elevi din ciclul secundar.

Un anumit calm a revenit din cauza arestărilor masive şi izbucnirii pandemiei noului coronavirus. Însă metropola financiară a reuşit să oprească pentru moment această epidemie de civid-19, iar mişcări de contestare limitate au reapărut în ultimele două săptămâni.

Poliţia a urmărit manifestanţi în favoarea democraţiei în mai multe centrte comerciale duminică şi a procedat la numeroase arestări inclusiv ale multor tineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.