Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a cerut Ankarei să facă distincţie între Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o organizaţie teroristă atât de Turcia, cât şi de Uniunea Europeană, şi comunitatea kurdă, potrivit unui comunicat al MAE francez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Catherine Colonna a fost sunată joi de omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, convorbirea având loc la o săptămână de la asasinarea la Paris a trei kurzi, atribuită unui bărbat de 60 de ani, care s-a declarat rasist. Kurzii din Franţa au spus că e un act ”terorist” şi au acuzat Turcia. Ei au ieşit să manifesteze, fluturând inclusiv steaguri ale PKK, iar demonstraţiile au degenerat în violenţe şi confruntări cu forţele de ordine.

Ca urmare a acestui incident, Ankara l-a convocat pe ambasadorul Franţei în Turcia.

Potrivit comunicatului de presă al Quai d'Orsay, Catherine Colonna "a reamintit că PKK, care se află pe lista europeană a organizaţiilor teroriste, trebuie distins de alte mişcări kurde non-violente", subliniind totodată "ataşamentul Franţei faţă de libertatea presei şi libertatea de exprimare".

De asemenea, ministrul a "subliniat caracterul odios" al atacului din 23 decembrie.

Ea l-a asigurat pe omologul său că "au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea locurilor în care se întâlneşte comunitatea kurdă" şi că "protecţia sediilor diplomatice turceşti din întreaga ţară a fost sporită".

Potrivit AFP, ministrul turc Mevlüt Cavusoglu a denunţat "propaganda neagră" lansată de cercurile legate de PKK şi de alte organizaţii kurde din Turcia. De asemenea, el a obiectat faţă de "apariţia politicienilor francezi în faţa unor fotografii cu terorişti şi cârpe ale organizaţiei teroriste" (PKK, n.r.), afirmând că "astfel de activităţi de propagandă nu ar trebui să fie permise".

Relaţiile bilaterale dintre Paris şi Ankara sunt tensionate din cauza mai multor probleme, inclusiv rolul Turciei în NATO, Siria, Mediterana de Est şi migranţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.