Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a fost însărcinată să preia dosarele post-Brexit, după demisia secretarului britanic de stat însărcinat cu Brexitul, Lord David Frost, după o săptămână extrem de agitată a premierului Boris Johnson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, ministrul britanic de Externe din septembrie, urmează să coordoneze negocierile cu Uniunea Europeană (UE) pe tema controversatului Protocol nord-irlandez, care prevede dispoziţii vamale specifice în Irlanda de Nord, a anunţat duminică într-un comunicat Guvernul.

”Liz Truss preia responsabilitatea ministerială a relaţiilor cu UE, imediat”, se precizează în comunicat.

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că ”va continua să coopereze cu Regatul Unit în acelaşi spirit constructiv”.

Acest fost ministru britanic al Comerţului Exterior, care a apărat mai întâi o rămânere în UE la referendumul Brexitului din 2016, s-a răzgândit şi a explicat apoi că vede în Brexit o sursă de oportunităţi economice.

Ea se bucură de o popularitate puternică în rândul Partidului Conservator, iar numele său revine cu regularitate ca succesoare a lui Boris Johnson.

Fostul secretar însărcinat cu Brexitul David Frost a invocat dezacorduri cu direcţia luată de Guvernul lui Boris Johnson şi şi-a prezentat demisia sâmbătă seara - precipitată de dezvăluirea acestei decizii de către presă -, în contextul în care negocieri dificile cu UE privind Protocolul nord-irlandez s-au soldat cu un eşec.

Aceste negocieri urmează să se reia în ianuarie.

La doi ani de la triumful să în alegerile parlamentare cu promisiunea realizării Brexitului, Boris Johnson este încolţit de scandaluri şi a înfruntat săptămâna trecută o frondă în tabăra sa pe tema măsurlor împotriva covid-19, iar apoi a pierdut un bastion conservator într-un scrutin legislativ parţial în Anglia.

Johnson se confruntă, de asemenea cu o creştere puternică a cazurilor de covd-19 - din cauza variantei omicron a SARS-CoV-2.

David Frost a invocat, în scrisoarea demisiei, pentru a o motiva, noile restricţii împotriva noului coronavirus, o creştere a impozitelor şi politica urmată în vederea atingerii neutralităţii carbonului până în 2050.

”Îmi cunoaşteţi îngrijorările cu privire la direcţia actuală a lucrurilor”, îi scrie el lui Boris Johnson, subliniind că, după o asigurare a Brexitului, ”provocarea Guvernului este în prezent să realizeze oportunităţile pe care (Brexitul) ni le dă”.

Boris Johnson a declarat că-i ”pare rău” de demisia lui David Frost, faţă de care şi-a exprimat recunoştinţa pentru munca pe care a depus-o.

Ministrul Sănătăţii Sajid Javid a declarat la Sky News că ”înţelege motivele” care l-au determinat pe David Frost, ”un om al principiilor”, să plece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.