Gina Haspel, şefa CIA, a călătorit în Turcia pentru a ajuta investigaţia privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şase oficiali americani şi din guvernele occidentale au informat luni că ei consideră că prinţul Mohammed bin Salman, care este liderul de facto al Arabiei Saudite, este responsabil de dispariţia lui Khashoggi, pentru că el supervizează serviciile secrete saudite, însă nu au dovezi în acest sens.

Oficialii turci suspectează că Khashoggi, un jurnalist Washington Post, a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie de către o echipă de agenţi saudiţi care i-au tranşat apoi corpul.

Oficialii occidentali, care au vorbit sub condiţia anonimatului, au declarat că încă sunt departe de a avea toate informaţiile privind moartea jurnalistului, ei neştiind cum a murit şi unde a fost transportat cadavrul său.

În ciuda informaţiilor conform cărora Turcia deţine înregistrări audio prin care este documentată torturarea şi uciderea lui Khashoggi, SUA si aliaţii săi nu au primit acces la astfel de dovezi, au informat oficialii.

Pentru aliaţii occidentali ai Arabiei Saudite principala întrebare este dacă prinţul Mohammed, care s-a portretizat ca un om al reformelor, a fost implicat.

Trump a declarat săptămâna trecută că prinţul a negat „total” orice implicare.

„Ar fi greu de spus că prinţul Mohammed nu a ştiut de acest lucru”, a afirmat o sursă din serviciile secrete occidentale.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis că Turcia va dezvălui marţi „întregul adevăr” despre moartea jurnalistului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.