Autorităţile braziliene au luat luni măsuri pentru a spori securitatea la clădirile guvernamentale devastate de revoltători şi au acuzat oficial 39 de persoane de infracţiuni împotriva statului în urma revoltei violente din 8 ianuarie. Cu opt zile în urmă, mii de oameni au intrat cu forţa în palatul prezidenţial, în Congres şi în Curtea Supremă, spărgând ferestre şi mobilier, distrugând opere de artă de o valoare inestimabilă şi lăsând în urmă mesaje cu graffiti care îndemnau la o lovitură de stat militară, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile districtuale din capitala Brasilia au declarat că vor mai mult decât dubla dispozitivul de securitate pe Esplanada Ministerelor şi în Piaţa Trei Puteri, unde este concentrată prezenţa guvernului. Cu opt zile în urmă, mii de oameni au intrat cu forţa în palatul prezidenţial, în Congres şi în Curtea Supremă, spărgând ferestre şi mobilier, distrugând opere de artă de o valoare inestimabilă şi lăsând în urmă mesaje cu graffiti care îndemnau la o lovitură de stat militară.

Guvernatorul interimar al districtului, Celina Leao, a declarat luni reporterilor că un batalion al poliţiei militare însărcinat cu securitatea va fi mărit de la 248 la 500 de membri în mod permanent pentru "linişte maximă".

Leao îl înlocuieşte pe Ibaneis Rocha, care este ţinta unei anchete privind posibilele legături cu revoltele şi care a fost eliberat din funcţie pentru 90 de zile. ministrul adjunct al justiţiei din Brazilia, Ricardo Cappelli, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că anchetatorii încearcă să stabilească dacă printre cei care au provocat revoltele, care au cerut cu insistenţă o lovitură de stat militară, se aflau şi "profesionişti". Delegat de executiv să se ocupe de securitatea din Brasilia după violenţe, Cappelli a citat mărturii ale unor "oameni... cu cunoştinţe despre teren, tactici de luptă" printre manifestanţi.

Noul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva şi ministrul său de justiţie au declarat amândoi că este puţin probabil ca tulburările să se fi produs fără ajutor din interior, inclusiv din partea forţelor de securitate. Districtul din Brasilia se află sub control federal prin decret prezidenţial de la revoltele provocate de adepţii fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.