Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat luni China că Washingtonul nu va accepta ca noile sale industrii să fie decimate de importurile chinezeşti, la încheierea a patru zile de întâlniri pe care le-a avut pentru a insista ca Beijingul să-şi ţină în frâu capacitatea industrială excedentară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yellen a declarat într-o conferinţă de presă că preşedintele american Joe Biden nu va permite repetarea "şocului chinezesc" de la începutul anilor 2000, când un val de importuri chinezeşti a distrus aproximativ 2 milioane de locuri de muncă în industria americană. Însă oficialul american a evitat să ameninţe cu noi tarife vamale sau alte acţiuni comerciale, în cazul în care Beijingul îşi va continua sprijinul masiv din partea statului pentru vehicule electrice, baterii, panouri solare şi alte echipamente energetice verzi.

Yellen s-a folosit de a doua sa deplasare în China în nouă luni pentru a se plânge că investiţiile excesive ale Chinei au creat o capacitate de producţie în fabrici care depăşeşte cu mult cererea internă, în timp ce exporturile în creştere rapidă ale acestor produse ameninţă firmele din SUA şi din alte ţări.

Ea a declarat că un forum nou creat pentru a discuta intensiv problema capacităţii excesive va încerca să abordeze problema, dar va avea nevoie de timp pentru a ajunge la soluţii.

UN EXEMPLU OFERIT DE TRECUT

Yellen a făcut o paralelă cu efectul dureros resimţit în trecut în sectorul siderurgic din SUA. "Am mai văzut această poveste înainte", a declarat ea reporterilor. "În urmă cu mai bine de un deceniu, sprijinul masiv al guvernului Republicii Populare Chineze a dus la un oţel chinezesc cu preţuri sub nivelul costurilor, care a inundat piaţa globală şi a decimat industriile din întreaga lume şi din Statele Unite". Yellen a adăugat: "Am spus clar că eu şi preşedintele Biden nu vom accepta din nou această realitate".

Atunci când piaţa globală este inundată de produse chinezeşti ieftine în mod artificial, a arătat ea, "viabilitatea firmelor americane şi a altor firme străine este pusă sub semnul întrebării".

Yellen a menţionat că în discuţiile sale cu oficialii chinezi a subliniat că interesele americane şi preocupările SUA cu privire la capacitatea industrială excesivă sunt împărtăşite şi de aliaţii din Europa, Japonia, Mexic, Filipine şi alte pieţe emergente.

Yellen a vorbit pe larg despre această problemă cu premierul Li Qiang şi s-a întâlnit duminică şi cu ministrul de finanţe Lan Foan. Luni, ea s-a întâlnit cu guvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), Pan Gongsheng, şi cu fostul vicepremier Liu He.

Reprezentanţii Trezoreriei au declarat că SUA şi China au aprofundat cooperarea pe probleme de stabilitate financiară, fiind programate încă două simulări de şocuri financiare, după un exerciţiu recent privind gestionarea falimentului unei bănci mari. Exerciţiile au fost dezvoltate de un grup de lucru financiar SUA-China format anul trecut, când Yellen a vizitat pentru prima dată China pentru a încerca să refacă legăturile economice. Condus de reprezentanţi ai Trezoreriei americane şi ai PBOC, acesta s-a întâlnit ultima dată la Beijing, în ianuarie.

REACŢIA CHINEI

Parlamentul chinez, Congresul Naţional al Poporului, a declarat în martie că guvernul va lua măsuri pentru a reduce supracapacitatea industrială. Dar Beijingul susţine că recenta concentrare a Statelor Unite şi a Europei asupra riscurilor pe care le prezintă pentru alte economii excesul de capacitate al Chinei este eronată. Oficialii chinezi spun că aceste critici subestimează inovaţia companiilor lor din industrii cheie şi supraestimează importanţa sprijinului acordat de stat în stimularea creşterii acestora.

De asemenea, chinezii spun că tarifele vamale sau alte restricţii comerciale vor priva consumatorii mondiali de alternative energetice ecologice, esenţiale pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale.

Agenţia de ştiri de stat Xinhua l-a citat pe Li spunând că SUA ar trebui "să se abţină de la transformarea problemelor economice şi comerciale în probleme politice sau de securitate" şi să privească subiectul capacităţii de producţie dintr-o "perspectivă orientată spre piaţă şi globală".

Ministrul chinez al comerţului, Wang Wentao, a formulat obiecţii mai punctuale în timpul unei mese rotunde cu producătorii chinezi de vehicule electrice la Paris, afirmând că afirmaţiile SUA şi ale Europei privind capacitatea excesivă a Chinei în materie de vehicule electrice sunt nefondate. Mai degrabă decât pe subvenţii, companiile chineze de vehicule electrice se bazează pe inovare tehnologică continuă, pe sisteme perfecte de producţie şi de lanţ de aprovizionare şi pe o concurenţă deplină pe piaţă, a arătat Wang în timpul vizitei sale în Europa, când a discutat şi despre o anchetă antisubvenţie deschisă de Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.