Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este ”profund îngrijorat” de anunţul Coreii de Nord privind intenţia de reluare a testelor nucleare şi cu rachete, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul general speră foarte mult că testele nu vor fi reluate, în conformitate cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate. Neproliferarea rămâne un pilon fundamental al securităţii nucleare globale şi trebuie menţinută”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric într-un comunicat.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a afirmat în această săptămână că nu mai există motive pentru care Phenianul să menţină un moratoriu auto-declarat al testelor pentru rachete balistice intercontinentale şi bombe nucleare şi că ”o nouă armă strategică” va fi introdusă în viitorul apropiat.

”Angajamentul diplomatic este singura cale pentru pacea sustenabilă”, a mai spus Dujarric.

Preşedintele american Donald Trump, care în 2018 a devenit primul lider american care s-a întâlnit cu liderul nord-coreean, a spus după remarcile lui Kim că acesta a semnat un contract de denuclearizare şi că a crezut că Kim ”este un om de cuvânt”.

Trump s-a referit în mod repetat la moratoriu, valabil din 2017, ca un semn că politica sa de angajament înb relaţia cu Coreea de Nord funcţionează.

Kim s-a plâns că Statele Unite au continuat exerciţiile militare cu Coreea de Sud, a adoptat arme de ultimă generaţie şi au impus sancţiuni în timp ce au făcut ”solicitări de tipul celor ale gangsterilor”.

Luna trecută, Phenianul a avertizat Washingtonul cu un posibil ”cadou de Crăciun”, după ce Kim a dat termen SUA până la sfârşitul anului 2019 să propună noi concesii în discuţiile referitoare la arsenalul nuclear al Coreii de Nord.

Experţii în Coreea de Nord afirmă că remarcile lui Kim, făcute în timpul unui discurs de mai multe ore, ar fi adresate partidului, armatei şi oficialilor guvernamentali din Coreea de Nord, pregătind ţara pentru o nouă perioadă de austeritate economică, acesta anticipând un blocaj de lungă durată în relaţiile cu Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.