Secretarul general al NATO, Jens Soltenberg, a salutat, marţi, într-o conferinţă de presă, semnalele prin care Rusia ar putea căuta o soluţie diplomatică pe fondul unei consolidări militare la graniţa cu Ucraina. În plus, Stoltenberg a cerut Moscovei să-şi demonstreze clar voinţa de a acţiona pentru detensionarea situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prezentăm principalele declaraţii ale secretarului general al NATO: 
- ”Există semnale că  Moscova îşi doreşte să continue calea diplomaţiei. Acest lucru oferă motive pentru un optimism prudent. Dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg înaintea unei întâlniri de două zile a miniştrilor Apărării ai statelor NATO, la Bruxelles.
- „Rusia a adunat o forţă de luptă în interiorul, precum la graniţele Ucrainei, un eveniment fără precedent de la sfârşitul Războiul Rece. Totul pare pregătit pentru un nou atac. Dar Rusia încă mai are timp să se retragă, să nu se mai pregătească de război şi să înceapă să lucreze pentru găsirea unei soluţii paşnice”, a spus Stoltenberg, numind situaţia actuală „cea mai gravă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii”.
- „Suntem la curent cu acţiunile şi actele de intimidare ale Rusiei şi ştim exact ce îşi doreşte să facă. Aliaţii NATO sunt pregătiţi să intervină împotriva Rusiei. Suntem pregătiţi să discutăm despre relaţiile noastre cu Rusia, despre UE şi securitatea Uniunii, despre transparenţa Rusiei şi controlul armelor. Însă nu vom face compromisuri şi nu vom abandona principiile alianţei”, a adăugat secretarul general al NATO.
- „Miniştrii NATO vor discuta despre nevoia de a ne consolida echipamentele militare şi despre modul în care vom acţiona în România”, a precizat el.
- ”Vedem din ce în ce mai mult armament plasat în Ucraina. Astăzi au anunţat retragerea trupelor, dar armamentul rămâne în acelaşi loc, ceea ce înseamnă că poate fi reactivat în orice moment. - ”Solicităm încă o dată retragerea trupelor militare ruseşti din Ucraina, deoarece prezenţa militară este fără precedent. Nu mă refer doar la numărul de soldaţi desfăşuraţi, ci şi la tehnica militară utilizată. Cu tehnica militară pe care o are la dispoziţie, Rusia poate invada Ucraina în orice moment, fără vreun efort suplimentar”, a subliniat secretarul general al NATO.

- Am intensificat apărarea în interiorul întregii alianţe, pentru a elimina orice neînţelegere sau calcule greşite.

-= Am desfăşurat mai multe trupe, avioane şi nave în partea de est a Alianţei. Am crescut gradul de pregătire a Forţei de Răspuns a NATO. Şi am sporit forţele de luptă din regiunea baltică.
Chiar săptămâna trecută am fost în România pentru a întâlni trupele americane suplimentare desfăşurate împreună cu alţi  aiaţi pe teritoriul României. O demonstraţie puternică a angajamentului SUA faţă de apărarea Europei, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Miniştrii Apărării din NATO vor aborda nevoia de a ne spori şi mai mult poziţia defensivă. Salut, astfel, oferta Franţei de a conduce un nou grup de luptă NATO în România.
- Miercuri voi prezida o reuniune regulată a Grupului de planificare nucleară. Ne asigurăm că apărarea noastră nucleară rămâne sigură şi eficientă.
- Miniştrii Apărării se vor întâlni cu colegii noştri din Ucraina şi Georgia pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre. Aliaţii NATO vor reafirma sprijinul nostru puternic pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ambelor ţări.
- Ne vom întâlni, de asemenea, cu partenerii noştri din Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană pentru a consolida în continuare cooperarea NATO-UE.
Criza actuală a arătat încă o dată cât de important este să investim în domeniul apărării. Ultimele noastre cifre arată şapte ani consecutivi de creştere a cheltuielilor pentru apărare în Europa şi Canada, cu 270 de miliarde în plus din 2014.
Şi îi încurajez pe Aliaţi să continue să investească în securitatea noastră comună. În cele din urmă, vom discuta şi despre următorul concept strategic al NATO care va fi adoptat la Summitul de la Madrid din iunie.
Sunt încrezător că Aliaţii se vor angaja din nou faţă de valorile noastre fundamentale şi vor conştientiza în continuare importanţa ca Europa şi America de Nord să rămână unite.
- Jens Stoltenberg a mai precizat că NATO încă aşteaptă răspunsul Moscovei la propunerile sale privind securitatea. "Sperăm că vom obţine în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră", a menţionat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.