Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat puternic duminică al şaselea test nuclear al regimului de la Phenian, susţinând că este vorba de o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii adoptate de Consiliulul de Securitate al Naţiunilor Unite. Reacţii de condamnare au venit şi din Rusia, China, Franţa şi Japonia, dar niciun comentariu nu s-a auzit de la Washington.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”NATO este îngrijorată cu privire la acest model de comportament destabilizator din partea Phenianului, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea regională şi internaţională. Regimul trebuie să pună capăt imediat tuturor acţiunilor sale nucleare şi balistice într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă, reimplicându-se în dialog cu comunitatea internaţională”, se arată într-o declaraţie semnată de Stoltenberg.

De asemenea, acesta cere regimului nord-coreean să-şi respecte obligaţiile internaţionale, abandonând ameninţările şi acţiunile ce contribuie la creşterea tensiunilor şi a lipsei de securitate din peninsula Coreeană.

Reacţii dure de condamnare au venit şi din alte părţi ale lumii, iar ministerul rus de Externe s-a arătat profund îngrijorat cu privire la ultimul test nuclear al Phenianului.

În acest sens, diplomaţia de la Moscova a precizat că acest test nuclear este o sfidare a legii internaţionale şi merită condamnare, cerând tuturor părţilor să revină la masa negocierilor, întrucât acestea reprezintă singura cale de a rezolva problemele din peninsula Coreeană.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că reprezentanţii comunităţii internaţionale ar trebui să acţioneze cu rapiditate şi fermitate în urma celui de-al şaselea test nuclear al Coreei de Nord.

”Preşedintele Republicii cere membrilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să reacţioneze repede la ultimele violări ale legii internaţionale de către Coreea de Nord”, se arată într-un comunicat transmis de palatul Elysee. 

În schimb, ministerul chinez de Externe a cerut regimului nord-coreean să pună capăt acţiunilor ”greşite” şi a condamnat puternic detonarea unei bombe cu hidrogen în apropiere de graniţa cu China.

Japonia a reacţionat extrem de dur, propunând opţiunea implementării de sancţiuni cu privire la comercializarea unor produse bazate pe petrol de către Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.