Acţiunile Chinei "ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială", a declarat joi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken la deschiderea reuniunii de două zile cu omologii săi chinezi în Alaska, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vom discuta despre îngrijorările noastre cu privire la acţiunile Chinei în Xinjiang", unde Washingtonul acuză Beijingul de "genocid" contra musulmanilor uiguri, "de Hong Kong, de Taiwan, de atacuri cibernetice contra SUA şi de constrângerea economică contra aliaţilor noştri", a adăugat el în faţa celor mai înalţi responsabili ai Partidului Comunist chinez pentru diplomaţie, Yang Jiechi, şi a ministrului Afacerilor Externe, Wang Yi.

"Fiecare din aceste acte ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială. De aceea, nu este vorba doar de probleme intene, şi suntem obligaţi să vorbim despre ele", a adăugat el, în răspunsul către China, care afirmă că acestea nu sunt responsabilitatea diplomaţiei. 

Consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională a asigurat că Statele Unite nu vor un "conflict" cu China, dar sunt "deschişi unei concurenţe dure".                 

"Ne vom lupta întotdeauna pentru principiile noastre, pentru poporul nostru şi pentru prietenii noştri", a prevenit Jake Sullivan la Anchorage.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.