Secretarul de stat american Antony Blinken a văzut cu ochii săi, duminică, de la bordul unui elicopter, dezastrul pe care l-a lăsat în Turcia cutremurul din 6 februarie şi a anunţat un ajutor suplimentar pe care SUA îl acordă pentru reconstrucţie. Este pentru prima oară în cei doi ani de mandat când şeful diplomaţiei americane vine în Turcia, ţară membră NATO, el urmând să abordeze în discuţiile de la Ankara şi subiectul delicat al candidaturilor Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a lovit sud-estul Turciei şi nord-vestul Siriei vecină la 6 februarie, ucigând peste 45.000 de persoane şi lăsând peste un milion de oameni fără adăpost, iar costul economic al dezastrului se estimează că se va ridica la miliarde de dolari.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a sosit duminică la baza aeriană Incirlik, pentru o vizită oficială şi discuţii despre cum poate Washingtonul să ofere mai mult ajutor. De la Incirlik, el a făcut un survol cu elicopterul, împreună cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru a observa de la înălţime distrugerile provocate de cutremur în provincia sudică Hatay, una dintre cele mai afectate.

"Va fi un efort pe termen lung", le-a spus Blinken reporterilor la baza Incirlik, pe care Washingtonul a folosit-o drept cartier general pentru a-şi desfăşura eforturile de ajutorare.

La aproape două săptămâni de la cutremur, operaţiunile de căutare şi salvare se apropie de sfârşit, dar Blinken a promis că Statele Unite vor continua să ajute.

"Când vezi amploarea pagubelor, numeroasele clădiri, numeroasele apartamente, case care au fost distruse, îţi dai seama că va fi nevoie de un efort masiv pentru a reconstrui, dar ne angajăm să sprijinim Turcia în acest efort", a spus Blinken. "Cel mai important lucru în acest moment este să acordăm asistenţă oamenilor şi pur şi simplu, Statele Unite sunt aici", a adăugat el.

"Sunt profund emoţionat să aud poveştile tragice ale familiilor de militari turci afectate de cutremure şi sunt inspirat de rezistenţa şi puterea lor. Sunt mândru să pot conta pe Turcia ca aliat NATO, iar ei pot conta pe noi pentru continuarea eforturilor de ajutorare şi de recuperare”, a scris Antony Blinken pe Twitter.

De la cutremur, Statele Unite au trimis o echipă de căutare şi salvare în Turcia, împreună cu echipamente medicale, utilaje de spargere a betonului şi o finanţare suplimentară de 85 de milioane de dolari ca ajutor umanitar care acoperă şi Siria. Blinken a anunţat că preşedintele Joe Biden intenţionează să autorizeze 50 de milioane de dolari din fondurile de asistenţă de urgenţă pentru refugiaţi şi migraţie (ERMA) ca răspuns la cutremurul din Turcia şi Siria. Cu cele 50 de milioane de dolari suplimentare acordate prin intermediul Departamentului de Stat şi USAID, asistenţa umanitară totală a SUA pentru a sprijini răspunsul la cutremurul din Turcia şi Siria a ajuns la 185 de milioane de dolari, a precizat Departamentul de Stat al SUA.

O VIZITĂ MULT TIMP AMÂNATĂ

Blinken va purta luni, la Ankara, noi discuţii bilaterale cu Cavusoglu şi este de aşteptat să se întâlnească şi cu preşedintele turc Tayyip Erdogan.

Această prima vizită a lui Blinken în Turcia în calitate de secretar de stat a fost planificată de ceva timp, dar are loc abia după doi ani de la preluarea mandatului. Acest lucru este în contrast puternic cu unii dintre predecesorii săi, inclusiv Hillary Clinton şi Rex Tillerson, care au vizitat Ankara în primele trei luni ale mandatelor lor. Întârzierea, spun analiştii, arată natura tensionată a relaţiei, care s-a deteriorat din 2019, când Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă.

Chiar dacă Statele Unite au lăudat Turcia pentru unele dintre acţiunile sale în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, Washingtonul rămâne îngrijorat de relaţia strânsă cu Moscova, spun experţii.

Este de aşteptat ca discuţiile dintre Washington şi Anakara să abordeze şi subiectul ratificării cererilor de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei, procedură blocată de Turcia care este nemulţumită că Stockholm-ul în special a oferit azil unor presupuşi membri ai unor grupări teroriste, aşa cum îi consideră Ankara.

Formularea din tweet-ul lui Blinken „sunt mândru să pot conta pe Turcia ca aliat NATO” face aluzie, fără îndoială, la aceste aspecte sensibile. 

Erdogan a declarat luna trecută că este deschis să ratifice doar cererea de aderare a Finlandei, dar cele două ţări nordice vor să adere împreună.

Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture pactului transatlantic de apărare după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei şi de atunci au încercat să obţină sprijinul acesteia.

Ankara doreşte ca cele două ţări să adopte o poziţie mai dură împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat grup terorist de Turcia şi de Uniunea Europeană, şi a unui alt grup pe care îl consideră responsabil pentru o tentativă de lovitură de stat în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.