O actualizare programată de mult timp la instalaţia NATO de apărare antirachetă balistică de tip Aegis Ashore de la Deveselu, în România, a fost încheiată cu succes vineri, anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actualizarea - care a vizat întregul sistem de apărare antirachetă balistică Aegis - nu a vizat să soteze Aegis Ashore cu o capacitate ofensivă, subliniază NATO.

Ea face parte din abordarea adaptativă în etape a Statelor Unite (United States European Phased Adaptive Approach) în domeniul apărării antibalistice în Europa, anunţată în septembrie 2009.

Pe timpul acestei modernizări, Statele Unite şi-au onorat angajamentul pe care şi l-au asumat în cadrul apărării antibalistice NATO şi au desfăşurat în mod temporar un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) la Deveselu, anunţă Alianţa.

Această baterie THAAD a fost desfăşurată la Deveselu doar atât timp cât instalaţia Aegis Ashore nu a fost disponibilă.

Sistemul THAAD urmează să fie redesfăşurat, aşa cum s-a prevăzut, mai precizează NATO.

Aegis Ashore se concentrează în continuare asupra unor potenţiale ameninţări din afara regiunii euroatlantice şi este pur defensiv, subliniază Alianţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.