O actualizare programată de mult timp la instalaţia NATO de apărare antirachetă balistică de tip Aegis Ashore de la Deveselu, în România, a fost încheiată cu succes vineri, anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actualizarea - care a vizat întregul sistem de apărare antirachetă balistică Aegis - nu a vizat să soteze Aegis Ashore cu o capacitate ofensivă, subliniază NATO.

Ea face parte din abordarea adaptativă în etape a Statelor Unite (United States European Phased Adaptive Approach) în domeniul apărării antibalistice în Europa, anunţată în septembrie 2009.

Pe timpul acestei modernizări, Statele Unite şi-au onorat angajamentul pe care şi l-au asumat în cadrul apărării antibalistice NATO şi au desfăşurat în mod temporar un sistem de tip Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) la Deveselu, anunţă Alianţa.

Această baterie THAAD a fost desfăşurată la Deveselu doar atât timp cât instalaţia Aegis Ashore nu a fost disponibilă.

Sistemul THAAD urmează să fie redesfăşurat, aşa cum s-a prevăzut, mai precizează NATO.

Aegis Ashore se concentrează în continuare asupra unor potenţiale ameninţări din afara regiunii euroatlantice şi este pur defensiv, subliniază Alianţa.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.