Gerhard Schröder - care a devenit un paria în politica germană, din cauza relaţiilor sale cu Vladimir Putin - dă în judecată Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, care l-a privat de o parte dintre avantajele de care se bucura ca fost cancelar, declară vineri avocatul său AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţii cu privire la un recurs în justiţie sunt ”corecte”, declară avocatul Michael Nagel.

Un purtător de cuvânt al trubunalului administrativ din Berlin a confirmat depunerea unei plângeri.

În mai, Bundestagul a decis să-l priveze pe fostul şef social-democrat de Guvern (1999-2005) de unele dintre avantajele sale de fost cancelar - inclusiv de birouri atribuite de către statul federal.

Deputaţii dădeau asigurări că ”trag concluziile comportamentului său (...) privind invazia rusă a Ucrainei”, potrivit Comisiei Bugetului a Bundestagului.

Însă avocatul său, care a intervenit vineri la postul de radio regional NDR, a apreciat că această decizie este ”ilegală”.

Gerhard Schröder ”a aflat toate astea din presă”, a denunţat el.

El nu a avut ocazia să se exprime în Comisia parlamentară însărcinată să se pronunţe cu privire la aceste avantaje, potrivit lui Michael Nagel.

Bundestagul nu a dorit să se exprime în acest stadiu al plângerii.

Gerhard Schröder, în vârstă de 78 de ani, a legat la începutul anilor 2000 o prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a catalogat, în 2004, drept ”perfect democrat”.

Fostul cancelar - mentorul actualului cancelar Olaf Scholz - a decis în mai să plece din Consiliuluide Administraţie al companiei petroliere ruse Rosneft şi a anunţat că a renunţat să intre în Consiliul de Administraţie al gigantului gazelor naturale Gazprom.

Însă, spre deosebire de majoritatea foştilor lideri europeni prezenţi înainte de Războiul rus din Ucraina în instanţe de conducere ale unor întreprinderi ruseşti, Gerhard Schröder - foarte implicat în Nord Stream AG, gazoducte controversate care leagă Rusia şi Germania - nu a demisionat din funcţii.

Partidul Social Democrat german (SPD) a decis săptămâna aceasta, cu toate acestea, să nu-l excludă din formaţiune.

În calitate de fost cancelar, Gerhard Schröder avea dreptul la mai multe birouri în Bundestag şi la un buget alocat în vederea angajării de personal.

Aceste privilegii costă contribuabilii germani 400.000 de euro pe an.

Abandonat în ultimele luni de o parte a colaboratorilor săi, el îşi păstrează protecţia asigurată de către poliţie şi pensia de fost cancelar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.