Peste şase din zece ţări din lume au adoptat împotriva pandemiei covid-19 măsuri problematice din punctul de vedere al drepturilor omului sau al regulilor democratice, subliniază într-un raport, publicat miercuri, organizaţia nonguvernamentală (ONG) International IDEA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest studiu - care include aproape toate statele din lume - se conchide că 61% dintre ele au adoptat cel puţin măsuri considerate drept ”ilegale, disproporţionate, fără limită în timp sau non-necesare” în cel puţin un domniu al libertăţilor democratice.

În privinţa regimurilor considerate democratice, 43% intră în această categorie, iar dintre cele considerate autoritariste 90% intră în această categorie, potrivit acestui ONG cu sediul la Stockholm, specializat în situaţia democraţiei în lume.

Concluziile erau previzibile în cazul regimurilor autoritariste, însă ”ceea ce este mai surprinzător este că atât de multe democraţii au luat măsuri care sunt problematice”, declară pentru AFP secretarul general al ONG-ului Kevin Casas-Zamora.

India - o democraţie - se află în fruntea clasamentului mondial al măsurilor considerate ”îngrijorătoare” în nouă dintre cele 22 de domenii analizate - libertatea de mişcare, de exprimare, a presei -, urmată de Algeria şi Bangladesh (opt somenii).

În acest clasament urmează China, Egiptul, Malaysia şi Cuba (şapte domenii).

Rusia este prima naţiune europeană - cu îngrojorări vizând şase domenii -, urmată de Arabia Saudită, Myanmar, Iordania, Sri Lanka şi Zimbabwe.

ONG-ul a analizat atent diversele măsuri adoptate în lume, cu scopul de a stabili dacă ele sunt problematice dintr-un punct de vedere pur democratic şi fără să ţină cont de eficienţa lor sanitară.

În Uniunea Europeană (UE), sunt citate cinci ţări - Bulagria (trei domenii), Ungaria (două) şi Polonia, Slovacia şi Slovenia (un domeniu).

Între marile democraţii occidentale, numai Statele Unite sunt criticate - în două domenii.

Israelul (cinci domenii) şi Argentina (două) se află de asemenea între elevii slabi.

Restricţii impuse libertăţii presei în numele luptei împotriva dezinformării, o folosire excesivă a forţei - desfăşurarea unor militari în vederea aplicării regulilor, tabere de internare a persoanelor bolnave -, corupţia în contracte de aprovizionare de urgenţă sau punerea în discuţie a migranţilor ca vinovaţi de epidemie se află între îngrijorările cele mai frecvente, precizează Casas-Zamora.

Însă studiul laudă, de asemenea, ţări-model, care înregistrează rezultate sanitare bune şi  respectă regulile democratice.

Astfel, International IDEA salută Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwanul, Uruguayul, Ciprul, Japonia, Senegalul şi Sierra Leone.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.