Atacurile ruseşti au provocat moartea a cel puţin şase persoane în diferite regiuni ucrainene în noaptea de joi spre vineri, în ciuda ultimatumului dat de Donald Trump Moscovei, relatează AFP.
Potrivit armatei ucrainene, această nouă serie de atacuri s-a concentrat asupra „teritoriilor de pe frontul din estul ţării”, cu 35 de drone explozive de tip Shahed, de fabricaţie iraniană, dintre care 11 au fost interceptate. Numărul de drone trimise este însă mult mai mic decât în unele nopţi precedente. În ultimele săptămâni, Moscova a lansat în repetate rânduri atacuri aeriene record împotriva Ucrainei.
Trei persoane au fost ucise în atacuri cu drone care au vizat Dnipropetrovsk, a declarat vineri dimineaţă Serhii Lîsak, guvernatorul acestei regiuni din centrul Ucrainei.
În regiunile Doneţk, din est, şi Herson şi Zaporojie, ambele situate în sud, mai multe atacuri ruseşti s-au soldat cu trei morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit autorităţilor locale. Aceste trei regiuni sunt parţial ocupate de trupele Moscovei, cărora forţele ucrainene încă le ţin piept.
Soldaţii ruşi continuă ofensiva şi atacurile aeriene în Ucraina, în ciuda ultimatumului dat luni de Donald Trump lui Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului, început în februarie 2022.
Rusia, la rândul său, a declarat vineri că a doborât 73 de drone ucrainene deasupra teritoriului său, dintre care 10 se îndreptau spre capitala sa, Moscova, potrivit AFP.
ÎNCĂ TREI SATE CUCERITE DE RUŞI
Moscova a revendicat joi cucerirea unor sate situate în trei regiuni ucrainene, marcând avansul său pe mai multe fronturi împotriva unei armate ucrainene ce duce lipsă de oameni şi arme.
Rapoartele oficiale ucrainene privind activitatea de-a lungul frontului de 1 000 km au contestat însă o parte din revendicările Rusiei, în special în ceea ce priveşte un sat cheie din sud-est.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, cele trei aşezări capturate sunt Kamianske în regiunea Zaporojie din sud-est, Dehtiarne în regiunea Harkov din nord-est şi Popiv Iar în regiunea Doneţk, principalul teatru de operaţiuni al Rusiei.
Forţele ruse sunt angajate într-o avansare lentă spre vest, în principal prin regiunea Doneţk, iar Moscova anunţă capturarea de noi sate aproape în fiecare zi.
Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Voloşîn, a declarat pentru agenţia de presă liga.net că păstrarea controlului asupra Kamianske, aflat la sud-est de Zaporojie, principalul oraş din regiune, este importantă pentru a menţine acest oraş la adăpost de atacuri. Kamianske a fost aproape aplatizat de lunile perioad de luptă, a spus el. Forţele ucrainene au ieşit din el şi au atacat cu succes trupele ruse ori de câte ori grupuri mici se aventurau periodic în el. „Ruşii nu pot intra în sat şi să îl ţină”, a declarat Voloşîn. „Nu a mai rămas nicio locuinţă intactă, niciun zid în picioare, nimic care să te ţină, nimic care să-ţi permită să te adăposteşti”, a explicat el, potrivit Reuters.
Pe de altă parte, Ucraina nu a recunoscut nci că Popiv Iar a fost capturat - satul se află la nord-est de Pokrovsk, un oraş care de câteva luni este un punct central al atacurilor ruseşti în regiunea Doneţk. Timp de cel puţin o săptămână, acesta a rămas în „zona gri”, a controlului incert, după cum a raportat DeepState, un blog militar ucrainean bazat pe relatări ale luptelor din surse deschise.
Oficialii ucraineni nu au comunicat nimic cu privire la situaţia de la Dehtiarne.
Miercuri, armata rusă anunţase capturarea satului Novohaţke, la sud-vest de Pokrovsk. Un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Viktor Trehubov, a confirmat joi pentru televiziunea publică Suspilne că satul se află în mâinile Rusiei.
Moscova controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean şi afirmă că a încorporat patru regiuni - Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson în teritoriul său, o mişcare pe care Kievul şi majoritatea ţărilor occidentale o resping ca fiind ilegală. În 2014, Rusia a confiscat şi a anexat peninsula ucraineană Crimeea, de asemenea o revendicare contestată pe scară largă la nivel internaţional.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.