Forţele aeriene regale britanice (RAF) au anunţat miercuri că au interceptat şase bombardiere ruse care zburau în apropiere de spaţiul aerian NATO la Marea Neagră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avioane de tip Eurofighter Typhoon au fost trimise luni dimineaţa de la baza lor din România, după reperarea unor avioane ruse de tip Su-24 Fencer, a anunţat RAF într-un comunicat.

”O activitate aeriană rusă semnificativă a avut loc în cursul nopţii” de duminică spre luni, precizează RAF.

Aeronavele ruse s-au întors către Crimeea, precizează forţele aeriene regale.

Operaţiunea a avut loc ”în concordanţă cu misiunea NATO de menţinere a ordinii aeriene (Enhanced Air Policing, EAP), în cadrul căreia RAF operează alături de aliatul său NATO cu scopul de a descuraja agresiunea rusă, a- asigura pe prietenii noştri din România şi pe aliaţii din NATO de angajamentul nostru faţă de apărarea colectivă”, se arată în comunicat.

Ministrul român al Apărării Mihai Fifor a declarat recent că asemenea ”provocări” din partea Rusiei au devenit ”frecvente” în ultimele luni.

Patru avioane de tip Typhoon aparţinând au fost trimise la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în sud-estul României, unde sunt staţionaţi câteva sute de militari americani.

Această decizie a fost luată în cadrul unei consolidări a apărării flancului de est al NATO, în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

Forţele aeriene americane (US Air Force) au trimis patru avioane de tip F-15C Eagles în Bulgaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.