Sârbii votează, duminică, pentru legislativele care ar trebui să consolideze puterea partidului preşedintelui Aleksandar Vucic, care a ieşit mai puternic ca niciodată din criza coronavirusului în timp ce principalele partide de opoziţie boicotează scrutinul, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sunt primele alegeri naţionale din Europa de după pandemie. 

Aleksandar Vucic nu candidează, dar numele său apare pe buletinele de vot ca şef al Partidului Sârb al Progresului (SNS, centru-dreapta), aflat la putere de opt ani. 

Partidele de opoziţie care boicotează legislativele explică faptul că alegerile libere sunt imposibile din cauza controlului mediadic din partea preşedintelui.

"Dacă nu există nici măcar o şansă teoretică de a avea o competiţie între idei diferite, concepte, nu putem vorbi de alegeri", a spus pentru AFP Dobrica Veselinovic, tânără militantă a mişcării de opoziţie Ne Davimo Belgrade. "Este vorba de oficializarea unei stări de fapt". 

Potrivit unui sondaj al agenţiei Faktor Plus, SNS ar putea câştiga 60% din voturi, în faţa Partidului Socialist (SPS), partenerul său de coaliţie, creditat cu aproape 12%. 

Şeful statului, de două ori premier, spune că boicotul este o adevărată ameninţare pentru democraţie. El acuză opoziţia că se foloseşte de acest lucru pentru a-şi ascunde nepopularitatea. 

La 50 de ani, preşedintele este mai popular ca niciodată, potrivit sondajelor care îl prezintă mai întărit în urma crizei sanitare. 

În jur de 6,5 milioane de alegători, inclusiv din diaspora, sunt aşteptaţi să voteze până la ora 18.00 GMT. Primele rezultate sunt aşteptate câteva ore mai târziu.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.