Sara Danius, fost secretar permanent al Academiei Suedeze, care decernează premiul Nobel pentru Literatură, a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani, relatează agenţia TT, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Danius suferea de cancer.

În februarie, Sara Danius renunţase la fotoliul din Academia Suedeză, la aproape un an de când a demisionat din postul de secretar permanent al acestei instituţii care era în plin scandal pe fondul mişcării "#MeToo". Demisia ei a venit ca urmare a scandalului imens care a culminat cu amânarea cu un an a decernării premiului Nobel pentru Literatură pe 2018. 

Eseist şi profesor de literatură la Universitatea din Stockholm, Sara Danius, a intrat în Academie în 2013 şi a devenit doi ani mai târziu secretar permanent, prima femeie în acest post de la înfiinţarea  Svenska Akademien în 1786. Sara Danius a devenit vocea şi imaginea instituţiei, care anunţa premiul Nobel pentru Literatură în faţa camerelor de luat vederi şi a lumii întregi, între 2015 şi 2016. 

Ea a prezidat alegerea laureaţilor Svetlana Alexevici, dar şi pe cea a cântăreţului american Bob Dylan, o alegere asumată de Sara Danius dar care a stârnit reacţii diverse în lumea literară. 

În octombrie 2017, Academia i-a atribuit premiul Nobel scriitorului britanic Kazuo Ishiguro. 

Dar, câteva săptămâni mai târziu, în plină mişcare #MeToo", 18 femei l-au acuzat de agresiune sexuală, într-un articol publicat în cotidianul de referinţă Dagens Nyheter, pe Jean-Claude Arnault, o personalitate influentă pe scena culturală suedeză. Căsătorit cu o academiciană, francezul în vârstă de 72 de ani, primea sume generoase din partea Academiei, considerat ca "al 19-lea membru" care dezvăluia prietenilor săi numele viitorilor laureaţi ai premiului Nobel. 

Scandalul a scos la iveală funcţionarea opacă a Academiei, rivalităţile dintre membri şi cultura tăcerii care l-a protejat pe francez. De atunci, din Academie au demisionat mai mulţi membri. Danius a renunţat la prerogativele de secretar permanent în aprilie 2018.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.