Şapte persoane - inclusv doi minori - au fost deferite justiţiei în noaptea de marţi spre miercuri şi urmau să fie prezentate miercuri unui judecător antiterorist în vederea deschiderii unei proceduri judiciare şi unor eventuale inculpări, după decapitarea vineri, în regiunea pariziană, a profesorului Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi, la ore, caricaturi cu profetul Mahomed din revista satirică Charlie Hebdo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între aceste persoane se află Brahim C. - tatăl unei eleve care a lansat o mobilizare împotriva profesorului, în urma a două lecţii pe tema libbertăţii de exprimare ţinute de către Samuel Paty la 5 şi 6 octombrie într-un colegiu din Conflans-Sainte-Honorine, în Yvelines.

Anchetatorii antiterorişti - care caută eventuali complici - sunt interesaţi de un schimb de mesaje pe WhatsApp între acest tată şi atacator, Abdoullakh Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă, ucis la vârsta de 18 ani de către poliţie, după decapitare.

Sulfurosul activist islamist Abdelhakim Sefrioui - care l-a ssusţinut pe acest tată în mobilizare - urmează de asemenea să fie prezentat miercuri unui judecător.

Doi minori sunt suspectaţi că au primit bani de la atacator, în schimbul unor informaţii despre victimă.

O sursă apropiată dosarului declara luni pentru AFP că profesorul decapitat i-a fost ”arătat” atacatorului ”de către unul sau mai mulţi elevi de la colegiu, aparent în schimbul unor sume de bani”.

De asemenea, trei prieteni ai atacatorului, care s-au predat Comisariatului de Poliţie din Evreux vineri seara, urmează de asemenea să fie prezentaţi unui judecător.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, unul dintre ei este suspectat că l-a transportat pe atacator, iar altul este suspectat de faptul că l-a însoţit la cumpărarea armei folosite la decapitare.

Arestul prevenitv al altor nouă persoane a fost ridicat marţi seara, fără că aceste persoane să fie următite în acest stadiu.

Între aceste persoane se află trei elevi, părinţii, bunicul şi fratele mai mic al atacatorului, dar şi partenera lui Abdelhakim Sefrioui şi un bărbat condamnat deja de terorism şi care s-a aflat în contact cu atacatorul.

Abdoullakh Anzorov l-a decapitat vineri seara pe Samule Paty, un profesor de istorie-geografie, în apropierea colegiului la care preda, într-un cartier liniştit din Conflans-Sainte-Honorine, după care a fost ucis prin împuşcare cu nouă gloanţe de către poliţişti, la aproximativ 200 de metri de colegiu.

Acest profesor le-a arătat recent elevilor săi din clasa a patra caricaturi cu profetul Mahomed, în cadrul  unui curs de libertate de exprimare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.