Şapte combatanţi din cadrul unor forţe kurde au fost ucişi într-un atac cu dronă care a vizat o bază americană, în estul Siriei, anunţă luni o organizaţie nonguvernamentală (ONG), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest atac, revendicat de Rezistenţa Islamică în Irak, o nebuloasă de gurpări proiraniene, intervine după represalii ale Statelor Unite în noaptea de vineri spre sâmbătă vizând forţe de elită iraniene şi grupări armate proiraniene în Siria şi Irak, soldate cu 45 de morţi.

”Şapte membri ai Forţelor Democartice Siriene (FDS, dominate de kurzi) prezenţi în baza americană Al-Omar, în regiunea Deir Ezzor, au fost ucişi”, anunţă Observatorul Siriam al Drepturilor Omului (SOHR). care precizează că alte 20 de persoane au fost rănite.

Potrivit acestui ONG cu sediul în Regatul Unit, care dispune de o vastă reţea de susrse în Siria, acest atac a vizat o porţiune în care sunt staţionate Forţe Speciale FDS în această bază, situată pe un câmp petrolier important.

FDS denunţă într-un comunicat ”un atac terorist cu o dronă sinucigaşă (...) care a vizat o Academie de formare militară în baza Al-Omar”.

Directorul SOHR Rami Abdel Rahman declară AFP că este vorba despre ”primul atac al unor grupări proiraniene împotriva unei baze americane de la atacurile” Statelor Unite din acest weekend.

Rezistenţa Islamică în Irak revendică, într-un comunicat postat pe mai multe canale pe Telegram apropiate unor facţiuni armate proiraniene, acest atac ”desfăşurat duminică 4 februarie cu o dronă împotriva bazei ocupaţiei americane Al-Omar, în inima teritoriului sirian”.

FDS - din care fac parte facţiuni arabe şi creştine siriace - au fost vârful de lance al luptei împotriva Statului Islamic (SI).

Forţe americane sunt desfăşurate în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste în mai multe baze situate în zona aflate sub controlul FDS.

Baza din cîmpul petrolier Al-Omar este cea mai mare bază FDS din Siria.

Statele Unite au desfăşurat atacuri împotriva a 85 de ţinte în şapte locuri - patru în Siria şi trei în Irak - vizând gardienii revoluţiei, armata ideologică a Iranului şi grupări armate proiraniene, potrivit Washingtonului.

Washingtonul a ameninţat cu noi atacuri, ca represalii după un atac atribuit de către Washington unor grupări proiraniene, la 28 ianuarie, la baza Tower 22, în Iordania, în apropiere de frontiera cu Siria şi Irakul, în care au fost ucişi trei militari americani.

Iranul susţine grupări armate pe care Statele unite le acuză de faptul că se află la originea unei intensificări a unor atacuri vizând forţe americane în Orientul Mijlociu, pe fondul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.