Rusia se expune unor ”consecinţe masive”, în cazul unei agresiuni în Ucraina, printr-o serie de sancţiuni aflate în pregătire în Occident, care includ controversatul gazoduct germano-rus Nord Stream 2, anunţă joi ministrul german de Externe Annalena Baerbock, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pe cale să lucrăm la un pachet de sancţiuni puternice” împreună cu aliaţii din Occident, care acoperă mai multe aspecte, ”inclusiv Nord Stream 2”, a anunţat în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, Annalena Baerbock.

Şefa diplomaţiei germane a clarificat astfel poziţia Berlinului cu privire la acest punct - după multe tergiversări în această problemă, în ultimele săptămâni.

Guvernul german de coaliţie - din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), favorabil unei abordări conciliante cu Moscova, Verzii şi Partidul Liberal (FDP), care susţin o linie mai dură - a avut o poziţie ambigură cu privire la gazoduct.

Cancelarul Olaf Scolz a vorbit când despre un ”proiect privat” care nu trebuie amestecat în probleme politice, când despre un acord de principiu încheiat în 2021 de către Germania şi Statele Unite, care prevede oprirea proiectului în cazul unei agresiuni militare ruse în Ucraina.

Acest gazoduct, care urmează să aducă gaze naturale ruseşti în Germania şi în Europa pe sub Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina, a fost fnalizat.

Însă darea acestuia în folosinţă este blocată, în prezent, de către autoritatea de reglementare germană în domeniul energetic, din motive juridice.

Cu privire la tensiunile actuale în centrul cărora se află Ucraina, Annalena Baerbock a insiatat însă asupra necesităţii imediate a unei concentrări asupra negocierilor în curs, în vederea obţinerii unei dezescaladări din partea Moscovei, suspectată de pregătirea unei invazii în Ucraina.

”Atât timp cât vorbim, armele tac”, a lansat ea la tribuna Bundestagului.

Berlinul este criticat dur din cauza poziţiei pe care a adoptat-o, considerată mult prea suplă faţă de Moscova.

Guvernul Scholz refuză să livreze armament Ucrainei, spre deosebire de Statele Unite şi Regatul Unit, şi l-a destituit recent pe comandantul Marinei germane, care a susţinit poziţia Rusei împotriva Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.