Preşedintele iranian Hassan Rohani a apreciat joi că sancţiunile americane impuse şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif traduc ”frica” şi ”neputinţa” Washingtonului, pe fondul tensiunilor tot mai puternice între cele două ţări inamce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zarif - vocea Iranului pe scena internaţională - este principalul interlocutor al europenilor de la Londra, Paris şi Berlin, Chinei şi Rusiei, ţări care fac în continuare parte din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, denunţat de Statele Unite, care s-au retras din el în mai 2018.

”Lor le este frică de interviurile date de către ministrul nostru de Externe”, a declarat Rohani într-un discurs televizat, referindu-se la interviuri acordate de către Zarif presei internaţionale într-o recentă vizită la sediul ONU, la New York.

”Este absolut clar că fundaţiile Casei Albe au fost zguduite de cuvintele şi logica unui diplomat informat şi devotat”, a adăugat el, acuzând Statele Unite de ”infantilisme”.

”Inamicii noştri sunt atât de neputincioşi, încât şi-au pierdut capacitatea de a acţiona şi de a gândi raţional”, a continuat preşedintele iranian.

Sancţiunile impuse lui Zarif - o nouă etapă în campania ”presiunii maxime” exercitate asupra Teheranului - nu constituie o surriză.

Anunţând la sfârşitul lui iunie că impune sancţiuni ”dure” liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, preşedintele american Donald Trump a avertizat că ministrul iranian de Externe avea să aibă în curând aceeaşi ”soartă”.

Sancţiunile prevăd o blocare a tuturor activelor pe care Zarif le-ar deţine în Statele Unite şi interzic orice tranzacţie cu el, a precizat Trezoreria americană într-un comunicat.

Washingtonul va căuta, de asemenea, să împiedice vizitele în străinătate ale lui Zarif, chiar dacă administraţia americană nu îl va putea împiedica să participe la activităţile ONU la New York.

”ABSURD”

”Statele Unite transmit un mesaj clar regimului iranian: comportamentul său recent este total inacceptabil”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin.

Relaţiile între Teheran şi Washington s-au deteriorat puternic după retragerea americană din Acordul de la Viena, care plasează programul nuclear iranian sub un control internaţional strict, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

Catalogând acordul drept total insuficient şi acuzând Iranul de destabilizarea Orientului Mijlociu, Washingtonul şi-a reimpus sancţiunile.

De atunci, tensiunile n-au făcut decât să crească. Iranul s-a retras la începutul lui iulie din anumite angajamente pe care şi le-a asumat prin acord şi ameninţă să-şi continue dezangajarea treptată din pact, dacă celelalte state parte nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane care-i asfixiază economia.

Iar din mai, sabotaje şi atacuri ale unor nave la Golful Persic - imputate de către Statele Unite Teheranului, care dezminte -, dar şi distrugerea unei drone americane de către Iran au crescut presiunile şi mai mult.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a denunţat drept ”absurdă” impunerea unor sancţiuni vizându-l pe Zarif.

”Americanii şi-au manifestat din nou (...) ostilitatea faţă de sistemul iranian şi mândra naţiune (iraniană)”, au apreciat ei într-un comunicat.

”AJUNGE”

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, care a cerut protecţia anonimatului, a declarat că ”Zarif este faţa regimului care răsprândeşte în străinătate propaganda şi campaniile de dezinformare favorabile programului nuclear al Teheranului, rachetelor sale balistice şi reţelelor sale teroriste”.

”De prea mult timp îi permitem să treacă drept un reprezentant rezonabil şi credibil al Iranului”, a adăugat el, referindu-se la imaginea de moderat a lui Zarif, ajutat de engleza sa fluentă, umorul şi studiile sale în Statele Unite.

”Astăzi, preşedintele Trump a decis că ajunge”, a declarat el.

Zarif a replicat imediat că Washingtonul încearcă să reducă Iranul la tăcere pe scena internaţională.

”Motivul invocat de Statele Unite pentru a mă sancţiona este că eu sunt principalul purtător de cuvânt al Iranului în lume”, a scris el pe twitter.

”Adevărul doare atât de tare?”, afirmă el, adăugând că sancţiunile nu vor avea ”niciun efect” asupra sa şi familiei sale. ”Eu nu am nicio proprietate şi niciun activ în afara Iranului”, a subliniat el.

Anunţând sancţiunile impuse lui Zarif, Washingtonul, într-un gest aparent contradictoriu, a prelungit cu 90 de zile autorizări-cheie cu privire la trei proiecte aflate în curs în cadrul programului nuclear civil iranian.

”Este vorba despre o prelungire de scurtă durată”, a relativizat John Bolton, consilierul în domeniul securităţii naţionale al preşedintelui trump. ”Ne uităm de foarte aproape la aceste activităţii nucleare”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.