Ministrul britanic al Comunităţilor Sajid Javid a fost numit luni ministru de Interne în locul lui Amber Rudd, care a demisionat duminică, din cauza unui scandalul provocat de tratamentul aplicat unor imigranţi originari din Caraibe, a anunţat Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amber Rudd, în vârstă de 54 de ani, a demisionat duminică după ce a recunoscut că a ”înşelat involuntar” o comisie parlamentară cu privire la ”obiectivele deplasării unor imigranţi clandestini”.

Javid, în vârstă de 48 de ani, fiul unui şofer de autobuz pakistanez a cărui familie a venit în Regatul Unit în anii '60, a fost, înainte să facă parte din Guvernul Theresei May, bancher de afaceri şi deputat din Bromsgrove, iar apoi ministru însărcinat cu Afacerile şi al Culturii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Rudd pleacă din Guvern în urma unor dezvăluiri în scandalul intitulat Windrush - tratamentul aplicat unor imigranţi din Caraibe veniţi în Regatul Unit după al Doilea Război Mondial - care a provocat un val de furie în ţară.

Mii de imigranţi veniţi din ţări din cadrul Commonwealth între 1948 - când Windrush, primul vapor de transport de migranţi din Caraibe, a debarcat la Londra - şi începutul anilor '70, pentru a reconstrui ţara după război, au obţinut dreptul de a rămâne pe termen nelimitat.

Însă cei care nu au cerut niciodată acte de identitate s-au trezit trataţi ca imigranţi ilegali, riscând să fie expulzaţi dacă nu furnizau probe pentru fiecare an de prezenţă în Regatul Unit.

În urma promovării lui Javid, Downing Street a anunţat că fostul ministru însărcinat cu Irlanda de Nord James Brokenshire se va întoarce în Guvern în locul acestuia, scrie BBC.

Javid a fost ales prima oară în Parlament în 2010.

El a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE), în pofida faptului că este considerat eurosceptic.

Javid a coordonat eforturile Guvernului în dezastrul de la Grenfell, anul trecut.

El a declarat în weekend pentru Sunday Telegraph că a resimţit scandalul Windrush ”foarte personal”, ca unul  care provine dintr-o familie de imigranţi.

”Ar fi putut să fie mama, tata sau eu”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.