Laburistul Sadiq Khan, fiul unui imigrant pakistanez, a fost ales vineri primar al Londrei, devenind astfel primul edil musulman al unei mari capitale occidentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Felicitări. Eu abia aştept să lucrez cu tine pentru a face din Londra un oraş echitabil pentru toţi!", a declarat într-un mesaj postat pe Twitter liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn, revendicând victoria, înainte de proclamarea oficială a victoriei.

Încarnarea cosmopolitismului puternicei capitale britanice, Sadiq Khan, în vârstă de 45 de ani, a luptat în cursa pentru Primăria Londrei împotriva conservatorului Zac Goldsmith, în vârstă de 41 de ani, fiul unui miliardar.

Deputat din Tooting, un cartier popular din sudul Londrei, el îi succede excentricului conservator Boris Johnson, susţinătorul unei ieşiri din Uniunea Europeană (Brexit), despre care se spune că are ambiţia să devină premier.

Victoria lui Khan consacră strălucitoarea ascensiune a acestui fiu de şofer pakistanez de autobuz, care trece dintr-un bloc de locuinţe sociale în funcţia cea mai importantă din Londra.

Un fost avocat, cu un temperament energic, fost ministru, tatăl a două fete, Khan a promis că va răspunde problemelor celor mai stingente ale capitalei - a cărei populaţie a crescut cu 900.000 de locuitori în opt ani şi a ajuns la 8,6 milioane de oameni - şi anume locuinţe inabordabile, transporturi saturate şi poluarea.

Alegerea sa, subliniază expertul Tony Travers de la London School of Economics (LSE), este totodată un "remarcabil semn al cosmopolitismului" Londrei, un oraş în care 30% din populaţie nu este albă.

La Tooting, anunţul victoriei sale a provocat entuziasm în rândul locuitorilor, mândri să vadă un copil din cartier la conducerea destinelor capitalei.

"Suntem mulţumiţi şi mândri", a declarat pentru AFP Malik Ahmed, în vârstă de 32 de ani, un angajat al restaurantului "Lahore Karahi", una dintre adresele favorite ale lui Khan. "Este un om atât de bun, a ajutat un număr incredibil de persoane", a adăugat el.

Alegerea sa reprezintă o adevărată sancţionare a taberei conservatoare care, într-o campanie aspră, cu accente calomnioase, nu a ezitat să-l acuze pe Sadiq Khan de legături cu extremişti islamişti.

În străinătate, primarii celor mai mari oraşe l-au felicitat pe Khan, exprimându-şi dorinţa să lucreze cât mai rapid cu el.

"Felicitări @SadiqKhan, ales Primar al Londrei! Convinsă că umanismul&progresismul său vor fi în beneficiul londonezilor", a scris într-un tweet socialist Anne Hidalgo, primarul Parisului.

"Felicitări noului primar al Londrei şi tovarăş de arme în problema locuinţelor abordabile", a declarat primarul New Yorkului, Bill de Blasio, într-un mesaj postat pe Twitter.

În contextul în care toţi ochii erau aţintiţi asupra capitalei britanice, întregul Regat Unit a aflat vineri rezultatului unei miriarde de scrutine locale şi regionale organizate joi, cu valoare de test pentru partidul laburist, principalul partid de opoziţie faţă de Guvernul conservator al lui David Cameron.

În Scoţia, partidul care luptă pentru independenţă - SNP - şi-a oferit o victorie fragilă, obţinând 63 din cele 129 de mandate ale Parlamentului regional, adică sub cele 69 de mandate pe care le-a obţinut în 2011.

SNP nu va fi, deci, în măsură să formeze un guvern majoritar, în faţa conservatorilor care au obţinut 31 de mandate, cu 16 mai multe decât în 2011.

Acest uşor recul ar putea răci oarecum revendicările separatiste ale SNP, mai puţin dacă Marea Britanie votează pentru o ieşire din Uniunea Europeană în referendumul pe această temă prevăzut la 23 iunie.

Conducătoarea SNP Nicola Sturgeon a declarat în această privinţă că partidul ei "îşi va pleda întotdeauna cauza cu pasiune, dar şi cu răbdare şi respect", subliniind că obiectivul său este "să convingă şi nu să dezbine".

Pus la punct sec în fostul său fief, Partidul Laburist scoţian a pierdut 13 mandate şi are 24 de aleşi.

Însă laburiştii au obţinut un scor mai bun în Ţara Galilor - 29 din cele 60 de mandate, un rezultat suficient pentru a se menţine la putere.

Partidul Laburist pare că nu a obţinut un rezultat "atât de bun pe cât ar fi trebuit după un an de la alegerile" legislative din mai 2015, subliniază Iain Begg de la London School of Economics (LSE).

Bilanţul acestor alegeri va fi studiat îndeaproape de o facţiune din Partidul Laburist, care caută o ocazie pentru a pune în discuţie autoritatea lui Jeremy Corbyn - ce nu şi-a digerat alegerea la conducerea formaţiunii, în septembrie - şi care nu-l consideră capabil să-i conducă pe laburişti la victorie în alegerile legislative din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.