Propunerea ministrului britanic de Interne, Priti Patel, de a introduce o nouă rută umanitară pentru refugiaţii ucraineni a stârnit controverse în guvernul Marii Britanii, fiind dezminţită de premierul britanic, Boris Johnson, şi de alţi miniştri, printre care ministrul pentru Vecinătatea Europeană şi Americi, James Cleverly. Premierul Boris Johnson a subliniat că Marea Britanie nu va oferi refugiaţilor ucraineni permisiunea de a intra în ţară fără să fie supuşi mai întâi procedurilor de azil, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Surse apropiate ministrului de Interne au confirmat, luni, informaţiile conform cărora Patel a adus în discuţie noi propuneri pentru aprobarea unei a treia scheme prin care refugiaţii ucraineni ar putea sosi în Marea Britanie.

Premierul britanic a negat existenţa unei a treia scheme şi a subliniat că guvernul Marii Britanii nu va oferi refugiaţilor ucraineni permisiunea de a intra în ţară fără să fie supuşi mai întâi procedurilor de azil.

James Cleverly, ministrul pentru Vecinătatea Europeană şi Americi, şi prim-ministrul au dezminţit faptul că Marea Britanie va oferi refugiaţilor ucraineni o nouă rută umanitară, ca răspuns la articolul din cotidianul The Sun, potrivit căruia Priti Patel a afirmat că ”analizează opţiunile legale pentru a crea o rută umanitară”.

Marea Britanie a primit până în prezent refugiaţi care au familii sau un sponsor în ţară. Surse din Ministerul de Interne au confirmat că ”aproximativ 50 de vize” au fost acordate în cadrul schemei familiale din Ucraina până la ora 10.00, ora locală, duminică.


”Pe măsură ce criza avansează, devine clar că unii oameni au nevoi care depăşesc ceea ce poate oferi sponsorizarea şi nimeni nu trebuie exclus, de aceea se ia în considerare o a treia rută umanitară împreună cu guvernele partenere”, a precizat una dintre surse.

Patel se referea la ruta pe care Marea Britanie a anunţat-o săptămâna trecută, care le permite refugiaţilor ucraineni să fie sponsorizaţi de o terţă parte ca să poată ajunge în Marea Britanie, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al premierului britanic.

”Am stabilit cele două rute care vor fi utilizate. Ruta care implică un sponsor reprezintă o rută umanitară... Este ruta de sponsorizare pe care am stabilit-o săptămâna trecută. Sunt două rute: cea care implică familia, pe care am anunţat-o deja, şi ruta umanitară care implică un sponsor”, a mai spus el.

Premierul Johnson a explicat că fiecare refugiat va fi supus controalelor, chiar dacă vine pe ruta umanitară.

”Permiteţi-mi să fiu foarte clar, nu vom avea un sistem în care oamenii pot intra în Marea Britanie fără verificări sau controale”, a afirmat Johnson.

”Nu există o rută umanitară. Acest lucru a fost stabilit anterior. Acum trebuie să instituim un proces. Trebuie să ştim cine se află aici, unde stau, de ce au nevoie, dacă există probleme de protecţie a copilului. Deşi toţi ne dorim să ne deschidem braţele şi să fim cât mai generoşi posibil, trebuie să existe un proces”, a menţionat James Cleverly, clarificând că nu există nicio rută umanitară pentru ucraineni.

Planul umanitar analizat de Patel ar fi a treia extensie a schemei stabilite anterior. Miniştrii au decis să includă membrii familiei imediate şi extinse care au rude în Marea Britanie, inclusiv soţi, parteneri şi copii sub 18 ani, dar şi familia extinsă, precum părinţi în vârstă, copii cu vârsta peste 18 ani, bunici, străbunici şi fraţi.

Ministerul de Interne al Marii Britanii a anunţat şi o schemă care implică un sponsor, ceea ce le permite comunităţilor, sponsorilor privaţi şi autorităţilor locale să aducă cetăţenii ucraineni în Marea Britanie.

Cu toate acestea, toţi solicitanţii de azil trebuie să treacă prin controale biometrice şi de securitate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.