Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat vineri, într-o întâlnire cu mame ale militarilor ruşi desfăşuraţi în Ucraina, să le liniştească şi le-a cerut să nu creadă ”minciuni” despre operaţiunea sa specială, după ce o rusoaică a denunţat, înaintea acestei întâlniri, o reuniune cu ”mame scoase din mânecă, care vor pune întrebările potrivite şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rude ale unor militari au declarat - înaintea întâlnirii - AFP că simt că nu sunt ascultate de către autorităţile ruse.

Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi face seviciul militar, a denunţat în avans această întâlnire cu ”mame scoase din mânecă, care vor pune întrebările potrivit şi-i vor mulţumi, ca de fiecare dată”.

”Vladimir Vladimirovici, răspunde-ne la întrebări!”, a tunat această femeie, care vrea să se asigure că fiul său, în vârstă de 20 de ani, nu va fi trimis în mod ilegal pe front.

Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 de kilometri est de capitală, cu speranţa de a fi primită la Kremlin.

Însă în zadar.

”Îmi imaginez că le este frică să nu punem întrebări stânjenitoare. Dar problema trebuie rezolvată!”, subliniază ea.

ASIGURĂRI

Preşedintele rus Vladimir Putin ştie cât de sensibil este acest subiect pentru rudele militarilor.

Mame şi soţii ale militarilor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina îi cer lui Vladimir Putin, de săptămâni de zile, pe Internetul rusofon, să-şi respecte promisiunile pe care le-a făcut.

Vladimir Putin a declarat vineri, în această întâlnire - cu mame ale unor militari desfăşuraţi în Ucraina - că ”le împărtăşeşte durerea” celor cărora şi-au pierdut fiii şi le-a îndemnat să nu creadă ”minciunile” despre ”operaţiunea militară specială”.

”Vreau să ştiţi că eu, personal, toţi conducătorii ţării, împărtăşim această durere, Noi ştim că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu”, a declarat el, cu un aer grav.

”Viaţa este mai complicată decât ceea ce vedem la televizor sau pe Internet (...). Sunt multe minciuni”, a subliniat preşedintele rus, în contextul în care rude ale militarilor denunţă pe reţele de socializare condiţiile în care unii dintre aceştia sunt trimişi să lupte.

ÎNCĂLCĂRI

Kremlinul a  dat asigurări - după ce a ordonat o mobilizare parţială, în septembrie - că sute de mii de bărbaţi înrolaţi urmează un antrenament solid, primesc echipamente bune şi nu vor fi trimişi în prima linie.

Însă s-au înregistrat numeroase încălcări - pe front au murit bărbaţi mobilizaţi, au fost imobilizaţi bărbaţi inapţi, taţi ai unor familii numeroase sau bărbaţi prea bătrâni, nu li se dă echipament adecvat şi nu li se asigură o  formare adecvată.

Această mobilizare - dezordonată -, care a împins puterea să recunoască ”greşeli”, a răspândit frica în rândul rudelor militarilor trimişi pe front.

Această îngrijorare - care riscă să degenereze în nemulţumire - pune Kremlinul într-o sitiuaţie delicată - autorităţile reprimă în mod implacabil orice punere în discuţie a ofensivei ruse în Ucraina, însă vorbele soţiilor militarilor sunt sacre, iar încarcerea lor ar şoca Rusia.

LEGITIMITATEA STATULUI DE SOŢIE ŞI DE MAMĂ

În august 2000, la naufragiul submarinului Kursk, soldat cu moartea a 118 membri ai echipajului, Vladimir Putin a fost criticat violent şi acuzat de faptul că a întârziat să reacţioneze.

Iar în al Doilea Război din Cecenia, o mişcare a mamelor militarilor a pus putera într-o poziţie stânjenitoare.

De această dată, într-o atmosferă de reprimare sporită, protestele soţiilor şi mamelor militarilor nu pun în mod direct în discuţie Războiul rus din Ucraina, ci unele denunţă condiţiile în care rudele lor sunt trimise să lupte.

Iar statutul lor de mame şi de soţii ale bărbaţilor mobilizaţi - plecaţi să-şi servească ţara - le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie împotriva persecuţiilor.

În societatea rusă, ”există sentimentul inconştient că femeile au dreptul” să ceară socoteală puterii, declară un socilog de la Centrul Independent Levada, Aleksei Levinson.

Însă, pentru moment, această mişcare este disparată, puţin coordonată.

Apelurile rudelor care suferă sunt difuzate pe reţele de socializare, pe care se agreegă colective informale, în jurul unor figuri reprezentative.

Acesta este cazul Olgăi Ţukanova, care militează, în paralel, în favoarea unei opozante controversate, Svetlana Peunova, căutată în Rusia şi acuzată de promovarea unor teorii ale complotului.

”NU VREM SĂ LE CAUZĂM ŞI MAI MULTE PROBLEME”

Alte femei se tem însă să nu cauzeze probleme sau să agraveze situaţia rudelor lor, prin faptul că vorbesc cu presa - mai ales străină.

”Am trimis scrisori oficiale autorităţilor”, scrie AFP una dintre ele, sub protecţia anonimatului.

”Nu jurnaliştii ne vor scoate bărbaţii din tranşee şi nu vrem să le cauzăm şi mai multe probleme”, spune ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.