Comandantul trupelor terestre ucrainene a declarat luni că în centrul oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, au loc "lupte grele" cu forţele ruseşti, informaţie confirmată şi de partea rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Detaşamente de asalt (ale grupului paramilitar rus) Wagner atacă din mai multe direcţii, încercând să străpungă apărarea trupelor noastre şi să avanseze spre districtele centrale", a declarat generalul Sîrski, citat de centrul de presă al armatei ucrainene.

"Cu cât ne apropiem mai mult de centrul oraşului, cu atât luptele devin mai dure", a replicat Evgheni Prigojin, liderul Wagner, ai cărui oameni se află în prima linie a luptelor pentru Bahmut, oraş pe care armata rusă încearcă să îl cucerească încă din vară, cu preţul unor pierderi grele.

Generalul Sîrski a dat asigurări că trupele ucrainene "provoacă pierderi semnificative inamicului".

"Cu focuri de artilerie şi cu tancuri (...) toate încercările de a cuceri oraşul sunt respinse", a declarat el.

MIZA BAHMUT

Oraşul Bakhmut, care avea 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă din februarie 2022, este de luni de zile epicentrul luptelor pe frontul din estul Ucrainei. Deşi acest oraş, care a fost în mare parte ras de pe faţa pământului de bombardamente, a devenit un simbol al rezistenţei acerbe a Ucrainei, importanţa sa strategică este contestată de experţi. În acest context, unele persoane din Ucraina pun sub semnul întrebării necesitatea ca forţele Kievului să lupte pentru acest oraş, a cărui apărare implică, de asemenea, pierderi grele pentru armata ucraineană. Aceste pierderi riscă să crească dacă trupele ruseşti reuşesc să încercuiască Bahmutul, chiar dacă au reuşit deja să taie mai multe rute importante de aprovizionare pentru soldaţii ucraineni. Bahmutul ar putea cădea "în următoarele zile", a avertizat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pentru comandamentul ucrainean, însă, este vorba de a rezista la Bahmut cât mai mult timp posibil, astfel încât Rusia să consume cât mai mulţi oameni, arme şi muniţii şi să fie slăbită atunci când Ucraina îşi va lansa contraofensiva.

CITEȘTE ȘI Zelenski anunţă că peste 1.100 soldaţi ruşi au fost ucişi la Bahmut în mai puţin de o săptămână şi face un apel către ucraineni de a păstra unitatea

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.