Cei 32 de ruşi din cadrul grupului paramilitar privat Wagner, considerat apropiat Kremlinului, arestaţi în Belarus sunt suspectaţi de pregătirea unor ”acte de terorism” odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale belaruse, acuză joi autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Persoanele arestate sunt suspectate de pregătirea unor acte de terorism pe teritoriul Belarusului”, a declarat pentru presă secretarul de stat din cadrul Consiliului de Securitate Naţională Andrei Ravkov, care a anunţat că erau căutaţi alţi 170 de suspecţi.

”Potrivit unor informaţii, erau până la 200. Căutăm alţii. Ei sunt ca un ac în carul cu fân”, a declarat el, la finalul unei reuniuni cu candidaţi la preşedinţie şi reprezentanţi ai acestora, în care au fost informaţi cu privire la ”ameninţări” la adresa ţării odată cu apropierea scrutinului, prevăzut la 9 august.

Preşedintele autoritarist Aleksandr Lukaşenko, care candidează la al şaselea mandat, se confruntă cu o mobilizare neobişnuită în favoarea opoziţiei, în pofida unei reprimări a unor manifestaţii şi arestării mai multor contracandidaţi.

Potrivit unora dintre candidaţi, Ravkov a avertizat cu privire la eventuale ”provocări la evenimente publice în masă” în legătură cu scrutinul.

Principala contracandidată a lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a exclus o anulare a mitingurilor sale de campanie, care atrag mulţimi nemaivăzute în Belarus. O astfel de adunare este prevăzută joi seara la Minsk.

”Toate evenimentele noastre vor avea loc, iar măsurile de securitate vor fi consolidate cu detectoare de metal”, a anunţat ea.

”Responsabilitatea de a asigura securitatea îi revine statului”, a subliniat ea.

Ambasadorul rus la Minsk, scrie presa rusă, a fost convocat joi la Ministerul belarus de Externe.

Moscova nu a comentat aceste arestări.

Rusia şi Belarusul, în mod istoric aliaţi, întreţin relaţii tot mai tensionate din 2019.

Lukaşenko acuză Moscova de faptul că vrea să-i reducă ţara la statutul de vasal şi că se amestecă în alegerile prezidenţiale de la 9 august.

Persoanele arestate miercuri ar fi, acuză Minskul, membri ai grupului Wagner, o organizaţie paramilitară considerată apropiată Kremlinului şi suspectată de trimiterea unor mercenari în intervenţii externe - în Ucraina, Libia, Republica Centrafricană - de care Moscova nu vrea să fie legată.

Lukaşenko a acuzat în mai multe rânduri alte ţări - mai ales din Occident - de faptul că vor să ”destabilizeze” situaţia odată cu apropierea scrutinului.

El acuza Rusia şi Polonia, la sfârşitul lui iunie, de amestec în alegerile prezidenţiale de la 9 august.

De când se află la putere, în 1994, nicio opoziţie nu s-a putut organiza, iar lideri opozanţi au fost încarceraţi.

Actuala campanie electorală a fost galvanizată de apariţia unor feţe noi.

Aleksandr Lukaşenko o înfruntă în alegerii pe Svetlana Tihanovskaia, care l-a înlocuit pe soţul său, un videoblogger încarcerat în mai, din cauza creşterii popularităţii de care se bucură.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.