Rusia vrea să transforme Ucraina într-o "dictatură dependentă", aşa cum e Belarusul, a declarat sâmbătă soţia lui Ales Bialiaţki, disident aflat în închisoare, unul dintre cei trei laureaţi din acest an ai Premiului Nobel pentru Pace, relatează "The Guardian".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiile Nobel pentru Pace s-au decernat sâmbătă la Oslo. Soţia lui Ales Bialiaţki a primit premiul în numele soţului ei încarcerat, iar prin declaraţia făcută a spus că reia chiar cuvintele laureatului.

Alături de Ales Bialiaţki, apărător al drepturilor omului din Belarus, anul acesta au mai primit Premiul Nobel pentru Pace - anunţat în octombrie, dar decernat oficial în decembrie - organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial şi Centrul pentru Libertăţi Civile (CCL) din Ucraina. Este un trio care reprezintă cele trei naţiuni aflate în centrul războiului din Ucraina, iar laureaţii sunt uniţi prin lupta lor împotriva lui Vladimir Putin şi a aliatului său de la Minsk.

Primind premiul în numele soţului său la Primăria din Oslo, Natalia Pinciuk a declarat că Ales Bialiaţki dedică prestigiosul titlu „milioanelor de cetăţeni din Belarus care s-au ridicat şi au acţionat în stradă şi online pentru a-şi apăra drepturile civile”.

Premiul „evidenţiază situaţia dramatică şi lupta pentru drepturile omului din ţară”, a spus ea, adăugând că a rostit cuvintele soţului ei.

"Ştiu exact ce fel de Ucraină i-ar conveni Rusiei şi lui Putin - o dictatură dependentă. La fel ca Belarusul de astăzi, unde vocea poporului asuprit este ignorată şi desconsiderată", a continuat ea, citându-şi soţul.

Natalia Pinciuk şi-a întâlnit soţul o singură dată de când acesta a fost anunţat ca laureat al Premiului Nobel pentru Pace. L-a văzut la închisoare, în spatele unui perete de sticlă, a declarat ea vineri într-o conferinţă de presă.

Poliţia l-a reţinut pe Bialiaţki, în vârstă de 60 de ani, alături de alţi disidenţi, în luna iulie a anului trecut, în cadrul unei acţiuni de reprimare a opozanţilor preşedintelui ţării, Aleksandr Lukaşenko.

Ales Bialiaţki este cea de-a patra persoană care câştigă Premiul Nobel pentru Pace în timp ce se află în detenţie, după germanul Carl von Ossietzky în 1935, chinezul Liu Xiaobo în 2010 şi Aung San Suu Kyi din Myanmar, care se afla în arest la domiciliu, în 1991.

Vineri, la Institutul Nobel, directoarea CCL, Oleksandra Matviiciuk, a îndemnat ţările occidentale să continue să ajute Ucraina să-şi elibereze teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.

„Liderii autoritari (...) văd orice încercare de dialog ca pe un semn de slăbiciune”, a spus ea.

Centrul pentru Libertăţi Civile, organizaţia pe care o conduce, a documentat crimele de război comise de trupele ruseşti în Ucraina în ultimii opt ani, crime pentru care Matviiciuk doreşte ca Putin şi aliatul său, omul forte din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, să fie aduşi în faţa justiţiei.

„Acest război are un caracter genocidar. Dacă Ucraina îşi opreşte rezistenţa, noi nu vom mai fi. Aşa că nu mă îndoiesc că, mai devreme sau mai târziu, Putin va apărea în faţa unui tribunal internaţional”. a declarat Matviiciuk.

Belarusul şi Rusia fac parte în mod oficial dintr-o „uniune statală” şi sunt strâns legate din punct de vedere economic şi militar. Dependenţa lui Lukaşenko de Moscova s-a adâncit după ce Rusia l-a ajutat să înăbuşe protestele care au urmat realegerii sale contestate din 2020. Ca urmare, Rusia a folosit teritoriul Belarusului pentru a intra în Ucraina ca să dea asaltul - eşuat - asupra Kievului, începând cu 24 februarie. Belarusul a declarat, totuşi, că nu va intra în război împotriva Ucrainei, dar Rusia a anunţat joi că trupele sale participă la exerciţii tactice în Belarus, pe fondul îngrijorării că Moscova îşi presează aliatul să se implice mai mult în război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.