Rusia a declarat luni că doreşte să ducă legăturile cu China la un "nou nivel" şi aşteaptă cu nerăbdare să aibă loc întâlniri faţă în faţă între oficialii de la Moscova şi de la Beijing, în condiţiile în care diplomatul cu rangul cel mai înalt din China ar urma să vină în vizită în februarie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem convinşi că potenţialul de cooperare bilaterală ruso-chineză este încă departe de a fi epuizat", a declarat Ministerul rus de Externe. Rusia îşi propune să îşi atingă înainte de termen obiectivul de a ajunge la schimburi comerciale în valoare de 200 de miliarde de dolari cu Beijingul şi să îşi "aprofundeze semnificativ" legăturile cu Beijingul, a precizat MAE rus.

Comentariile Ministerului rus de Externe au fost făcute la scurt timp după ce ziarul rus Vedomosti a relatat că diplomatul cu rangul cel mai înalt din China, Wang Yi, ar urma să viziteze Moscova în februarie. Potrivit publicaţiei, este posibil ca Wang să aibă o întrevedere cu Putin în timpul vizitei sale. Scopul vizitei lui Wang nu este clar, dar ar putea fi legat de pregătirile pentru o viitoare vizită în Rusia a preşedintelui chinez Xi Jinping, a adăugat ziarul.

Întrebată despre potenţiala vizită a lui Wang Yi la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat, însă, în timpul unui briefing obişnuit, că nu are încă cunoştinţă despre o astfel de întâlnire.

La 1 ianuarie 2023, Wang a fost numit director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez (PCC), devenind astfel diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, sub conducerea directă a secretarului general al PCC, care este Xi Jinping. Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, este considerat al doilea diplomat ca rang al ţării, după Wang Yi.

Aprofundarea parteneriatului "nelimitat" dintre o Chină în ascensiune şi o Rusie sancţionată de Occident, dar care dispune de resurse energetice importante este urmărită cu o oarecare îngrijorare, deşi nu este clar cât de profund este acest parteneriat, notează Reuters.

China s-a abţinut de la a condamna operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau de a o numi "invazie". După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă, preşedintele Vladimir Putin spune că Rusia se întoarce spre Asia - şi în special spre China - după secole în care a privit Occidentul ca pe un o sursă pentru creşterea sa economică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.